Kada će u Srbiji biti zabranjeno pušenje u kafićima, kafanama i klubovima: Prof. dr Danica Grujičić objasnila situaciju 1Foto FoNet Katarina Tomović

Zabrana pušenja u kafićima, restoranima, kafanama i svi ostalim zatvorenim prostorima, koji nisu bili na spisku pre 13 godina kada je donet Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, trebalo bi sukoro da zaživi u praksi.

Zabrana pušenja, elektronske cigarete ponovo su lansirani u žižu interesovanja, bez obzira na to što u Srbiji imamo Zakon od 2010. godine.

Prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja, rekla je za TV Prva da će sve isto važiti i za elektronske cigarete i da na Ministarstvu ostaje da definiše pravilnik za „otvoreni prostor“.

„Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom“, rekla je Grujičić.

Zabrana pušenja: Duvanski dim je štetan

Duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

„Imate veliki broj mladih ljudi koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osećaju dobro posle boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji“, objašnjava situaciju ona pozivajući se na statistiku koliko duvan loše utiče na zdravlje.

zabrana pušenja
Foto: Pixabay/chaiyananuwatmongkolchai

„A da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove, pre svega, donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca“, kazala je ministarka zdravlja.

„Nikoga ne mogu da nateram“

Ona zna, kako kaže, da nikoga ne može naterati da prestane da puši, „ista ova pravila važe i za elektronske cigarete“.

„Ništa one nisu manje opasne, prema tome u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju će i onako kako hoćete ko hoće da sedi sa vama – rekla je gostujući na Prva TV.

Istovremeno, kako je Danas već pisao, zabrana uvoza elektronskih cigareta stupa na snagu u Australiji od 1. januara, a koliko su one štetne objasnila je za Danas dr Ika Pešić, specijalista za odvikavanje od pušenja

Kako je rekla, najosetljiviji, najugroženiji i najpodložniji uticaju su deca uzrasta od 11 do 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari