Da li će svi koji ne žele da budu donori organa biti registrovani i gde: Dr Danica Grujičić objašnjava novine 1Danica Grujičić: Foto FoNet/Milica Vučković

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić rekla je danas da je novi zakon o transplantaciji organa spreman i da podrazumeva dobrovoljno davalaštvo organa, ali da će oni koji ne žele da daju svoje organe, biti registrovani i taj će se registar voditi preko Uprave za biomedicinu.

Ona je na konferenciji za medije ispred bilborda „Najvažniji poziv u životu“, u okviru istoimene kampanje, u Dečanskoj ulici, kazala da je u Pravilniku o ustanovljavanju moždane smrti izmenjena defnicija kao potpuni prestanak rada ćelija i tkiva u ljudskom organizmu.

„Ono što je dobro jeste da smo dozvolili da Insitut za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Insitut za kardiovaskularne bolesti Kamenica imaju pravo da presađuju srce i iskreno nije mi bilo jasno kako je do sada njima bilo zabranjeno da to rade, pogotovo s obzirom na to što se Klinički centar Srbije nije najbolje organizovao povodom te transplantacije“, istakla je Grujičić.

Prema njenim rečima, Vojnomedicinska akademija će dobiti pravo da rade transplantaciju jetre i bubrega, Klinički centar Srbije će moći da radi transplantaciju jetre, bubrega i srca.

„Ostaje nam još da rešimo transplantaciju pluća. Određeni broj kolega je bio na obuci, međutim to zahteva jednu posebnu tehnologiju, tako da ćemo morati da vidimo kada to može da počne“, zaključila je ministarka i pozvala građane da postanu davaoci organa.

Zamenica dorektora Sektora za ostvarivanje zdravstvene zaštite u inostranstvu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Danica Lukić rekla je da je najveći problem zdravstvenog sistema Srbije nedostatak davalaca.

„U Srbiji trenutno imamo oko 800 odraslih pacijenata i 30 dece koji čekaju transplataciju bubrega. Oko 90 odraslih čeka transplantaciju jetre i oko 40 transplataciju srca“, naglasila je Lukić.

Kako je ukazala, za one vrste trasnplatacije koje se ne rade u Srbiji država upućuje na lečenje u inostranstvo, iako je država obezbedila sva potrebna finansijska sredstva za tu vrstu lečenja Srbija se ipak nalazi u teškoj situaciji, jer nema kadaveričnih donatora.

„Svi inostrani centri zahtevaju razmenu organa, svi transplantacioni centri zahtevaju da se u određeno roku dat organ vrati državi koja je primila pacijenta i dala organ“, kazala je Lukić.

U okviru kampanje, koju organizuju Ministarstvo zdravlja, RFZO i Hemofarm grupa i njena fondacija,, ispod bilborda je postavljena stolica na visini od oko metar i po na kojoj je sedela Slavica Obradović koja već godinama čeka na transplantaciju jetre.

Stolica će ostati na tom mestu, kako bi tu mogao da sedne bilo ko ko čeka organe kako bi skrenuo pažnju na potrebu za donorima organa.

Govoreći o kampanji „Najvažniji poziv u životu“, generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger rekao je da „ne želimo da ljudi kao što je Slavica koja devet godina čeka transplantaciju jetre, jer se to može desiti svakome od nas“.

On je izjavio da je 20 puta vaća šansa da neko primi organ, nego da će on sam biti donator.

„Zato sam ja ponosni vlasnik nemačke donatorske kartice i smatram da jednom kada preminemo, svi mi treba da budemo donatori organa kako bi se naši organi mogli iskoristiti za dobrobit drugih“, zaključio je Zeliger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari