Grujičić: Organizacija zdravstvene zaštite osnovni problem kod lista čekanja za preglede i operacije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarka zdravlja Danica Grujučić ocenila je da je organizacija zdravstvene zaštite u Srbiji osnovni problem kod lista čekanja za preglede i operacije i naglasila da će ona morati da se menja.

„Moramo napraviti mnogo lakšu komunikaciju lekara opšte prakse sa sekundarnim i tercijalnim centrima. Put pacijenta od kada oseti prve simptome do dijagnostifikovanja i na kraju do lečenja mora biti mnogo lakši i jednostavniji“, rekla je Grujičić za današnju Politiku.

Dodala je da je svesna da je potrebno rešavati problem „gomile nepotrebnih procedura“, zbog kojih građani satima sede po hodnicima i po nekoliko nedelja ili meseci čekaju na neke osnovne stvari.

Grujičić je kazala da ministarstvo zajedno sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) radi na rešavanju lista čekanja u zdravstvenim institucijama i dodala da je potrebno napraviti preraspodelu posla.

Istakla je da bi se u tom slučaju najkomplikovanije operacije obavljale u tercijalnim centrima, a jednostavnije intervencije u sekundarnim centrima.

Upitana šta će biti sa kovid bolnicama kada prestane njihova primarna funkcija, Grujičić je navela da je predlog ministarstva da one postanu bolnice za različite vrste palijativnog zbrinjavanja pacijenata.

Grujučić je dodala da će, zbog malog broja kovid pacijenata, svaka bolnica morati da ima po dve izolacione sobe za pacijente koji ne zahtevaju intenzivnu negu.

„Umesto kriznog štaba, predložićemo formiranje operativne grupe koja će u zavisnosti od epidemijske situacije donositi odluke o otvaranju i zatvaranju kovid bolnica“, rekla je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari