Grujičić: Završena unutrašnja kontrola u bolnici u Sremskoj Mitrovici, razlikuju se izjave zaposlenih 1Danica Grujičić Foto: Wikipedia

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da unutrašnja kontrola još nije dala zaključak u vezi sa akušerskim nasiljem u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, jer su kolege zahtevale da svi učesnici, uključujući i načelnike odeljenja daju svoje izjave, što je juče obavljeno. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja će u te izjave imati uvid u toku današnjeg dana, istakla je ministarka, prenosi RTS.

Danica Grujičić je objasnila da se oglasila i Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, te da je naložila spoljašnju stručnu kontrolu koja je, napominje, uvek dobra da se uradi jer daje objektivnost – dolaze ljudi koji nikoga ne znaju i mogu objektivno da sagledaju šta se desilo.

„Razlikuju se izjave pojedinih zaposlenih. Ima onih koji podržavaju ono što je rekla porodilja, ali i onih koji su dali malo drugačije izjave. U ovom trenutku ne želim da preudiciram ništa iz razloga što će tek za dve nedelje spoljašnja stručna kontrola dati svoje mišljenje. Da li će se oglasiti tužilaštvo, na to ne mogu da utičem. Ne bih želela da dajem izjave dok ne budem imala sve informacije“, izjavila je Grujičićeva.

Upravni odbor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici doneo je odluku da prilikom porođaja uz porodilju bude jedan pratilac koga bira porodilja.

Kome se obratiti za nasilje

Ministarka kaže da prva adresa kojoj porodilje, koje su bile izložene akušerskom nasilju, treba da se jave jeste direktor ustanove koji je dužan da naloži unutrašnju stručnu proveru kvaliteta, te Ministarstvu zdravlja putem imejla da bi se aktivirala zdravstvena inspekcija koja izlazi na teren i analizira sve što se desilo, a nakon toga, vrši se spoljašnja stručna kontrola.

„Moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi. Ako sada krene ‘lov na veštice’, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer. Komplikacije se dešavaju svuda u svetu u procentu koji je dozvoljeni. Treba da dođemo do tog dozvoljenog procenta. Jasno je da najkomplikovanije trudnoće najčešće dolaze u Narodni front“, navela je ministarka.

Grujičićeva ističe da se analizom broja porođaja videlo da je ginekološko akušersko odeljenje KBC „Dr Dragiša Mišović“ dupliralo broj porođaja u odnosu na 2020. godinu, dok je broj porođaja u Kliničkom centru Srbije značajno smanjen.

„S jedne strane imate odličan razvoj, a s druge strane jedna institucija, koja je pojam u Srbiji, ima manji broj porođaja. Genkološko akušerska klinika u Vojvodini ima preko 6.000 porođaja. Narodni front je još uvek rekorder sa preko 7.000 porođaja. Nadam se da će se obezbeđivanjem odgovarajućih prostornih adekvatnih uslova za dijagnostiku, kolege pridržavati protokola“, ocenila je ministarka.

„Nedopustivo nasilje prema ženama“

Prema njenim rečima, zadatak Republičke stručne komisije za genokologiju i akušerstvo je da lekare podsete na protokole, napominjući da je nasilje, uvredljivo ponašanje i vikanje na žene nedopustivo.

„S druge strane, ginekolozi nisu u povoljnoj poziciji zato što ih stalno kritikujemo da je preveliki broj carskih rezova. Spoljašnji stručni nadzor pogledaće CTG – da li su tonovi ploda sve vreme bili uredni, ako nisu kada nisu, šta je preduzeto. Nadam se da će se do kraja sledeće nedelje izjasniti šta se desilo i ko je odgovoran i za smrt bebe i traumu majke“, izjavila je Grujičić.

Govoreći o rekontrukciji porodilišta, ministarka kaže da u KBC „Dr Dragiša Mišović“ nema potrebe da se rekonstruiše jer „odlično izgleda“, ali dodaje da je već raspisan tender za sređivanje porodilišta u Negotinu, Majdanpeku, Boru, Zaječaru i Kladovu.

Istakla je da je hitno da se porodilište u Nišu ove godine dovede u red, objašnjavajući da Ministarstvo radi na pronalaženju najbrže varijante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari