Grupa 89 organizacija civilnog društva i medija traži podatke o epidemiji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Grupa od 89 organizacija civilnog društva i medija uputila je danas žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zbog nepotpunog odgovora Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Bаtut“ u vezi sa podacima o zdravlju građana Srbije u epidemiji korona virusa.

Kako je saopštio Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, zahtev Institutu „Bаtut“ u vezi sa zbirnim numeričkim podacima u pandemiji virusa kovid-19, upućen je 9. jula, a u odgovoru koji je primljen 13. jula za većinu traženih informacija organizacije su upućene na javno dostupne podatke iz baze https://covidl9.data.gov.rs/.

YUCOM je dodao da je Institut „Batut“ u odgovoru uputio na Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije i Ministarstvo zdravlja, kao obrađivače podataka koji se prezentuju javnosti, nakon čega su organizacije i ovim organima javne vlasti uputile zahteve za dostavljanje informacija.

Kako se navodi „odgovor se očekuje u zakonskom roku od 48 sati, s obzirom da se tražene informacije tiču zaštite zdravlja stanovništva“.

„Koalicija za slobodu pristupa informacijama smatra da javnost mora, i ima pravo, da bude upoznata kako sa preventivnim merama, tako i sa podacima o kovid-19 pozitivnim, hospitalizovanim ili izlečenim licima, pa i preminulima tokom epidemije“, navodi se u saopštenju.

Kako se u saopštenju navodi, traženi su podaci za celu Srbiju, razvrstani prema polu i starosnom uzrastu, kao i prema svim opštinama na teritoriji republike za koje se ovi podaci vode.

Traženi su podaci o ukupnom broju testiranih, o osobama čiji su rezultati pozitivni, odnosno negativni, o broju  hospitalizovanih, kao i onih koji su na kućnom lečenju, o osobama kojima je izrečena mera samoizolacije, izlečenima, i o preminulima prema datumima od uspostavljanja sistema.

Organizacije su tražile i informacije o tome koji organi vlasti i pojedinci imaju direktan pristup (korisničko ime i šifru) IS covid-19, odnosno kojim državnim organima i institucijama Institut dostavlja podatke, koju vrstu podataka i na koji način.

„Za pojedine podatke navodi se da u sistemu nema navedenih informacija, poput informacije o hospitalizovanim licima, iako je to Zaključkom Vlade propisano, ili je tražen dodatni rok za dostavljanje informacija, bez preciziranja na koje se informacije odnosi“, navodi u saopštenju YUCOM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari