Grupa studenata protestovala zbog odluke o doktoratu Malog 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Članovima Nastavno-naučnog veća FON-a je oduzeto pravo da donesu odluku o doktorskoj disertaciji Siniše Malog, a studentima je zabranjeno da iznesu mišljenje, poručuju iz grupe „Ni fonovci ne ćute“.

Studenti okupljeni u toj grupi tvrde da je dekan FON-a Milija Suknović, suprotno proceduri i rešenju Odbora za profesionalnu etiku BU, na Nastavno-naučnom veću održanom 9. oktobra, izjavio da će Stručna komisija odgovoriti Odboru.

Podsećaju da je predmet sporne disertacije ministra finansija Siniše Malog rešenjem Odbora za profesionalnu etiku 17. jula vraćen prvostepenom organu, odnosno Nastavno-naučnom veću FON-a na ponovno odlučivanje.

Pošto se zaključak Stručne komisije odnosio na naučni doprinos disertacije, Odbor je naložio da u ponovnom postupku NN veće Fakulteta treba da donese jasan i precizan zadatak Stručnoj komisiji da izvrši procenu originalnosti predmetne disertacije i da na jasan i stručan način oceni postojanje ili nepostojanje neakademskog ponašanja, uzimajući u obzir rezultate softverske analize kao i druge metode i standarde.

Pored činjenice da je FON rešenje primio tek 26. avgusta zbog godišnjih odmora, na dva NN veća u septembru nije pomenuta procedura, da bi 9. oktobra Milija Suknović, kao predsedavajući, izjavio da će Stručna komisija odgovoriti Odboru, podsećaju iz grupe“ Ni fonovci ne ćute“.

Osvrćući se na prekjučerašnji sastanak redovnih profesora i šefova katedri na kom se diskutovalo o pitanju sporne disertacije, studenti kažu da su potpuno isključeni iz procesa rešavanja pitanja doktorata Siniše Malog, iako je Statutom fakulteta predviđeno suprotno. Pored toga, isključena je većina vanrednih profesora, docenata, asistenata i saradnika.

Sledeća sednica Nastavno-naučnog veća FON-a se održava u sredu, 30. oktobra, a 26. oktobar je rok do kog Veće treba da pošalje svoju odluku o doktoratu Malog Etičkom odboru UB.

DS: Osuda tabloidnih napada na profesore

Demokratska stranka najoštrije je osudila tabloidne napade u partijskim biltenima Srpske napredne stranke na akademika Dušana Teodorovića, profesorku Ekonomskog fakulteta Danicu Popović i profesora Rašu Karapandžu koji su među najglasnijim braniocima principa akademske čestitosti.

„Napadima na ovo troje uglednih profesora Vučićevi partijski bilteni preko portparola napredne armije kupaca akademskih zvanja dižu prašinu i stvaraju dimnu zavesu iza koje treba da se sakrije sada već dokazani plagijat doktorata Siniše Malog. Nema tog tabloidnog blata koje može sakriti i prekriti istinu o narušenoj akademskoj čestitosti od strane najuticajnijih, nažalost neukih i nedostojnih kadrova SNS koji smatraju da su kupovinom zvanja stekli i znanje koje bi to zvanje trebalo da predstavlja“, navodi se u saopštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari