Bivši pripadnici OVK Gucati i Haradinaj osuđeni na četiri i po godine zatvora 1

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, lideri Udruženja ratnih veterana OVK, osuđeni su danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu na po četiri i po godine zatvora.

U kaznu im je uračinato vreme provedeno u pritvoru, a kažnjeni su i sa 100 evra.

Oni su prvostepenom presudom osuđeni zbog toga što su na tri konferencijame za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra 2020. godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet na stotine zaštićenih svedoka.

Optužnica ih je teretila za krivična dela protiv pravosuđa u šest tačaka – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka (tačka tri), odmazdu (tačka četiri) i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Nisu osuđeni za tačku četiri – odmazdu.

Izričući presudu, pretresni panel je naglasio da je ovo predmet o pravilnom vršenju pravosuđa, integritetu i bezbednosti postupka i bezbednosti, dobrobiti i pravu na život bez straha na stotine lica koja su se odlučila da ispune svoju građansku dužnost i svedoče.

Zaštita svedoka od zastrašivanja i nepravde ugrađena je u same temelje sistema krivičnog pravosuđa, kako domaćeg tako i međunarodnog.

Panel je opisao postupke optuženih kao podrivanje tih temelja i prema tome kao pretnju pravdi.

Panel je utvrdio da su optuženi svedoke javno nazivali „izdajnicima“, „špijunima“, „kolaboracionistima“ i ljudima koji „samo govore albanski“.

U opštoj klimi zastrašivanja svedoka koja dugo preovlađuje na Kosovu, panel je zaključio da je namera optuženih bila da tim opaskama svedoke i potencijalne svedoke zaplaše i da ih pokolebaju u pogledu pružanja podataka značajnih za istrage tužilaštva o bivšim pripadnicima OVK.

Panel je takođe zaključio da je „ponašanje optuženih bilo sredstvo za postizanje određenog cilja: to jest, da se spreči efikasna istraga tužilaštva i krivično gonjenje bivših pripadnika OVK“.

Sudski panel je utvrdio, između ostalog, da se ni Gucai ni Haradinaj ne mogu smatrati uzbunjivačima, te da su znali da su njihovi postupci bili zabranjeni, kao i da nisu pokazali ni malo brige za svoje radnje, koje sud karakteriše kao krivična dela a ne kao patriotska.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju počelo je 7. oktobra 2021, a tužioci su izvođenje dokaza okončali 10. novembra prošle godine.

Izjasnili su se da nisu krivi i tvrdili da su poverljiva dokumenta objavili u interesu javnosti.

Inače, ovo je prva presuda Specijalizovanih veća u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari