Gucati pred sudom u Hagu da nije kriv za zastrašivanje svedoka i ometanje pravde 1Foto: Beta/AP Photo/Visar Kryeziu

Predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati izjavio je danas pred sudom za zločine OVK u Hagu da nije kriv za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovođenja pravde za šta je optužen.

„Ja uopšte nisam kriv. Izjavljujem da nisam kriv po svim tačkama optužnice“, rekao je Gucati (53) nakon što ga je sudija Nikola Giju (Nicolas Guillou) pitao kako se izjašnjava.

Optužnica, koja je potvrđena 11. decembra, Gucatija i potpredsednika istog udruženja Nasima Haradinaja u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Gucati i Haradinaj su, po optužnici, počinili tako što su od 7. do 25. septembra na konferencijama za novinare u Prištini objavili poverljiva dokumenta suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Gucati je danas u sudnici rekao da su on i njegovi saborci iz OVK „branili kućne pragove i svoju zemlju“.

„Mi nismo počinili invaziju na Srbiju. Nevini smo, nismo krivi. Ja imam pravo na slobodu i slobodu izražavanja. Zakonito branim vrednosti albanske nacije i OVK i to ću činiti do kraja“, rekao je Gucati, dodajući da je „ratni invalid OVK“ jer je „bio ranjen 3. juna 1999.“

Saoptuženi Haradinaj (57) je danas pre podne iskoristio pravo da izjašnjavanje  o krivici odloži za 30 dana, optužujući haško tužilaštvo da na njega i Gucatija prebacuje odgovornost za curenje poverljivih sudskih spisa za koje je samo krivo.

On je tvrdio da bi, umesto njega i Gucatija, na optuženičkoj klupi trebalo da budu „ljudi iz tužilaštva, možda i neki koji su u sudnici sada“.

Sudija za prethodni postupak Giju nagovestio je da će izjašnjavanje o krivici Haradinaja zakazati za 7. ili 8. januar iduće godine, kada će biti održana i rasprava o stanju u postupku.

Po optužnici, Gucati i Haradinaj su neovlašćeno otkrili poverljive sudske informacije, „uključujući zaštićene podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet“.

„Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća (zvanično ime suda). Tim radnjama su Gucati i Haradinaj počinili povredu tajnosti postupka, odmazdu i zastrašivanje (potencijalnih) svedoka Specijalizovanog tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju njegovog rada i istraga“, saopštio je sud o optužnici.

U optužnici piše da su „svedoci i/ili njihove porodice bili su zastrašivani“ nakon što su Gucati i Haradinaj objavili poverljive sudske dokumente.

„Njihova bezbednost, privatnost, ugled i domaćinstva bili su ugroženi. Tužilaštvo je bilo primorano da preduzme mere zbog stvarnih i potencijalnih posledica po svedoke i postupke pred sudom“, naglašeno je u optužnici.

Po nalogu haškog suda, Gucati i Haradinaj uhapšeni su 24. i 25. septembra u Prištini i prebačeni u pritvor u Sheveningenu (Scheveningen).

Gucati i Haradinaj su prethodno na tri konferencije za novinare, održane 7, 16. i 22. septembra, medijima učinili dostupnim „poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva“.

Haradinaj je, pritom, „pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima“, a Gucati ga nije sprečio.

„Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu“, konstatovao je sudija u nalogu za njihovo hapšenje.

Gucati i Haradinaj optuženi su i da su, objavljujući poverljive informacije o svedocima, imali nameru da nad njima sprovedu „odmazdu zato što su dali istinite informacije tužiocima u vezi sa navodnim krivičnim delima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari