GZZJZ: U Beogradu u 2020. godini bilo 3.546 abortusa 1Foto: Aleksandar Roknić

U Beogradu je u 2020. godini bilo 3.546 abortusa prema podacima koji su dostavljeni Gradskom zavodu za javno zdravlje, a procenjuje se da ih je bilo znatno više, objavljeno danas na sajtu Zavoda povodom Svetskog dan kontracepcije.

Prema rezultatima poslednjeg reprezentativnog istraživanja višestrukih pokazatelja, savremenu i efikasnu kontracepciju u Srbiji koristi manje od petine žena iz opšte populacije koje su u braku ili vanbračnoj zajednici (21,4 odsto), a tradicionalnu dvostruko više (40,8 odsto), navodi se u saopštenju Zavoda.

Među modernim metodima kontracepcije najviše se koristi kondom za muškarce (15,1 odsto), mnogo ređe kombinovana oralna kontracepcija (tri odsto), intrauterini ulošci (2,6 odsto), sterilizacija žene (0,6 odsto) i ženski kondom (0,1 odsto), dok se uopšte ne koriste dijafragma, spermicidi, progestagenska oralna kontracepcija, depo-injekcioni preparati, implanti i voljna sterilizacija muškarca.

Među tradicionalnim metodima dominira metod prekinutog snošaja (31,4 odsto), dok je metod izbegavanja odnosa u „plodnim danima“ i ostale „prirodne metode“ koristilo 9,5 odsto ispitanica.

Nijedan metod kontracepcije nikada nije koristilo 37,7 odsto.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.