Hadži Šalja uhapšen i prebačen u Hag zbog ometanja suda za zločine boraca OVK 1Foto: Janson Morison/Free Images

Bivši pripadnik OVK Hadži Šalja uhapšen je na Kosovu pod optužbom da je ometao rad suda za zločine boraca OVK u Hagu i zastrašivao svedoka, saopštio je večeras taj sud.

Posle jučerašnjeg hapšenja, Šalja je danas prebačen u haški pritvor Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove.

Šalja će sutra biti izveden pred sudiju za prethodni postupak, piše u saopštenju.

U optužnici piše da je Šalja, zajedno sa ranije uhapšenim Sabitom Januzijem i Ismetom Bahtijarijem, u aprilu ove godine nezakonito kontaktirao svedoka u procesu protiv vodja OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, optuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

„U optužnici se navodi da su Januzi i Bahtijari po nalogu Šalje u dva navrata pojedinačno kontaktirali sa svedokom 1 kako bi ga, upotrebom ozbiljnih pretnji i obećanjem koristi, naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza“, saopštio je sud.

Po navodima optužnice, Šalja je sa umišljajem zastrašivao svedoka 1 i ometao službena lica, uključujući tužioce i istražitelje u vršenju službene dužnosti.

„Prema potvrđenoj optužnici, Hadži Šalja tereti se za zastrašivanje svedoka i pokušaj ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti ozbiljnim pretnjama, kao pojedinac i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe“, saopštio je sud.

Januzi i Bahtijari uhapšeni su na Kosovu 5. oktobra, a sutradan prebačeni u haški pritvor.

Obojica su u prvom pojavljivanju pred sudijom zatim izjavila da se ne osećaju krivim.

U večerašnjem odvojenom saopštenju, tužilaštvo u Hagu je podvuklo da „ometanje pravde smatra krajnje ozbiljnim delom“ i da će „nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umešan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu vrstu podrške takvim krivičnim delima“.

Glavni tužilac Kimberli Vest (Kimberly West) naznačila je da je zaštita svedoka i dalje prioritet u radu tužilaštva.

„Omogućavanje građjanima Kosova da mogu bez uznemiravanja govoriti istinu o onome što im se desilo je od velike važnosti ne samo za sposobnost ove institucije da sprovede pravdu nego i za vladavinu prava na Kosovu“, istakla je Vest.

Tužiteljka je potcrtala da će tužilaštvo „i dalje raditi sve što je u njegovoj moći da zaštiti žrtve i svedoke, te privede na odgovornost one koji krše kosovske zakone za svoje sopstvene privatne interese“.

Zbog sumnje da je ometao sud, ranije je na Kosovu uhapšen i bivši gradonačelnik Mališeva Isni Kilaj.

Kilaj je u haškom pritvoru, ali optužnica protiv njega još nije podignuta.

Zbog istog krivičnog dela, ometanja suda i zastrašivanja svedoka, ranije su na po četiri godine i tri meseca zatvora bili pravosnažno osudjeni lideri veterana OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Gucati je pušten na prevremenu slobodu posle dve trećine odslužene kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari