Hag: Četvrta statusna konferencija pripadnika OVK 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

U Hagu će sutra, pred Specijalnim sudom, biti održana četvrta statusna konferencija u slučaju za ratne zločine koji se vodi protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Na tom zasedanju sudija za prethodni postupak zatražiće od strana da ga obaveste o napretku u obelodanjivanju materijala Specijalnog tužilaštva, tj. koliko je još materijala ostalo da se objavi i da li tužilaštvo planira da podnese nove zahteve za zaštitne mere za ovaj materijal, javlja portal Kossev.

Prethodna, treća statusna konferencija u predmetu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, održana je 16. februara, dok su je optuženi pratili posredstvom video-konferencije.

Četvorica optuženih u pritvoru su od 4. novembra u Prištini.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća, Nikolas Giju, odbijao je prethodno u više navrata zahteve odbrane optuženih za privremeno puštanje na slobodu, navodeći kako i dalje postoji rizik od bekstva, opstrukcije sudskog postupka i ponavljanja krivičnih dela.

Ova sudska odluka je u skladu i sa zahtevom Specijalnog tužilaštva u Hagu za produženje mere pritvora.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra po nalogu sudije Specijalizovanih veća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao deo grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari