Stvaralaštvo novopazarskog književnika Enesa Halilovića prevedeno je na makedonski i turski jezik. Prvo je Matica makedonska iz Skoplja objavila izbor iz njegovih dela, a onda je stigla vest i iz Istanbula da je tamošnja izdavačka kuća „Šir den“ objavila Halilovićeve izabrane stihove pod nazivom „Izbrisane vijesti“.


Haliloviću je ova godina u znaku uspeha. Narodna biblioteka Srbije uvrstila ga je među 102 najbolja pisca u novijoj istoriji Srbije. Dobio je stipendiju Traduki fondacije i PEN centra BiH. Pre nedelju dana u Zaječaru mu je uručena nagrada „Sergije Lajković“ za uređivački rad u časopisu „Sent“ i afirmaciju mladih stvaralaca. Enes Halilović je, do sada, objavio po dve knjige drama i kratkih priča, četiri zbirke pesama i jedan roman. Njegov dosadašnji rad nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice i prestižnim nagradama „Branko Miljković“ i „Đura Jakšić“.

Muzej „Ras“ je objavio 36. Novopazarski zbornik u kojem je objavljeno 20 naučnih radova. „Zastupljeni su radovi iz arheologije, etnologije, istorije, prava, medicine i gastronomije“, kaže Dragica Premović Aleksić, direktorka novopazarskog Muzeja i kao posebno interesantne radove izdvaja „Železnički put u socijalizam“, čija tema je početak gradnje pruge Novi Pazar-Raška, koja nije izgrađena i na čijoj trasi je magistralni put između ova dva grada, i drugi rad je „Kontracepcija i trudnoća kroz istoriju i vreme“. Izdavanje i ovog broja Novopazarskog zbornika finansiralo je Ministarstvo kulture Srbije.

Muzej je od ponedeljka do srede bio domaćin Smotre etnološkog filma. U okviru manifestacije prikazano je šest dokumentarnih filmova – tri inostrane i tri domaće produkcije. U kulturnoj hronici ovog grada, između dva petka, značajno mesto zauzela je promocija prvog albuma ilahija i kasida, muslimanskih verskih pesama, „Daruj me dženetom svojim“ novopazarskog hora „Isa beg“. Na albumu se našlo deset ilahija koje su pripremane poslednjih šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari