Poznati servis „Halo beba“, koji se sprovodi u 12 gradova u Srbiji, uskoro će zaživeti i u Požarevcu u okviru Patronažne službe Doma zdravlja.

-Radno vreme servisa „Halo beba“ biće od 7 do 13 i od 13 do 19 časova, kaže direktor Doma zdravlja, Miloš Samardžić. Sestre će imati u svakom trenutku uvid u zdravstveni karton bebe. Dodatna pomoć oko bebe roditeljima dobro dođe, naročito ako je u pitanju prvo dete. Uglavnom u pomoć priskaču u bake, tetke ili starije sestre, ali ni oni ne mogu stalno biti prisutni tamo gde je i beba. Prema rečima direktora Samardžića, Dom zdravlja u Požarevcu je već podneo zahtev, pa bi servis za par nedelja počeo sa realizacijom. Ovaj servis inače realizuju Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministrastvo zdravlja.

Za rad savetovališta, RFZO je organizovao dodatnu edukaciju medicinskih sestara, koje će pružati podršku trudnicama da ostvare zdravo materinstvo, savetovati porodilje o pravilnoj nezi dece i u slučajevima bolesti. Telefonsko savetovalište „Halobeba“ u Požarevcu, svakog dana u godini, biće na raspolaganju roditeljima koji će jednim telefonskim pozivom dobiti stručne savete u vezi pravilne nege svoje bebe, ali i o trudnoći i samom porođaju. Iskustva na osnovu rada servisa u Beogradu pokazuju da roditelji najviše zovu servis u prvih šest meseci starosti dece, a najčešća pitanja vezana su sa dojenje. Osnovni cilj „Halo bebe“ je promocija zdravlja majke i deteta kroz podsticanje donošenja odluka vezanih za zdravlje, pravilnu ishranu, negu, rast i razvoj dece, a na bazi adekvatnih i pravovremenih informacija, poruka i saveta u skladu sa usaglašenim i savremenim stručnim stavovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari