Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji se nalazi u Kairu, gde se vode razgovori o uspostavljanju mogućeg mira na Bliskom istoku, apelovao je na hitan prekid neprijateljstava između Izraela i palestinskog Hamasa. „Ovo mora prestati. Apelujem na sve strane da sarađuju sa naporima Egipta u postizanju prekida vatre“.


Icat Rišek, pomoćnik lidera Hamasa Kaleda Mešala, na svojoj Fejsbuk stranici napisao je da će Hamas pristati na primirje samo „ukoliko Izrael obustavi agresiju, okonča politiku ubistava i ukine blokadu Gaze“. Navodeći izraelske uslove, potpredsednik Vlade Moše Jalon na Tviteru je napisao: „Nećemo napadati samo ukoliko nijedna raketa ne bude ispaljena na izraelske građane i nijedan teroristički napad ne bude izveden iz Gaze“. Jalon kaže da Izrael želi da okonča gerilske aktivnosti Gaze u susednom egipatskom Sinaju, gde je bezakonje uzelo maha tokom političke krize u Kairu.

U cilju obustave neprijateljstava danas će u Gazi stići delegacija koju čine šefovi diplomatija zemalja Arapske lige. Iako se i predstavnici Izraela i Hamasa nalaze u Egiptu, još nema naznaka da će skoro doći do uspostavljanja mirovnog sporazuma, naročito ako se ima u vidu da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio proširenje operacije i mobilisao 75.000 vojnih rezervista.

Bombardovanje Gaze nastavljeno je juče, a rano ujutru pogođena je jedna policijska stanica. U operacija „stub odbrane“, koja je ušla u šesti dan, stradalo je 90 Palestinaca i troje Izraelaca, a nedelja je bila do sada najkrvaviji dan, kada je u napadu na trospratnu porodičnu kuću policajca Hamasa Mohameda Dala ubijeno 11 civila, od čega devet članova jedne porodice, uključujući četvoro dece i pet žena. Vojno krilo Hamasa zapretilo je da masakr nad Dalovom porodicom neće proći nekažnjeno. Televizijski izveštaji prikazuju potresne snimke tela stradalih, što dodatno podstiče bes Palestinaca, prenose dopisnici BBC sa lica mesta.

Portparol izraelskih Odbrambenih snaga Joav Mordečai kazao je za izraelski Kanal 2 da je meta napada bio Jehija Rabija, šef raketne jedinice Hamasa, a ne kuća policajca. Izraelski dnevnik Harec prenosi izjavu jednog zvaničnika Odbrambenih snaga koji je kazao da je „greškom“ pogođena susedna kuća.

Izraelska vojska navodi da je tokom prethodne noći više od 80 ciljeva u Gazi bilo na meti napada, uključujući i vojna zdanja, skladišta naoružanja i policijske stanice, dok je od prošle srede, kada je počela operacija, gađano 1.350 mesta. Vojni izvori navode da je 105 raketa iz Gaze ispaljeno na Izrael u nedelju, od čega je 41 uspešno presreo raketni štit „gvozdena kupola“. Izraelska ambulantna služba navodi da je dvoje ljudi ozbiljno povređeno, dok je njih 10 prošlo sa lakim povredama.

Organizacija „Save the children“ saopštila je da porodicama u Gazi ističu zalihe vode i hrane, da su zarobljeni u svojim kućama u mraku zbog višesatnih isključenja struje.

Iako su američki i evropski lideri prvobitno izraelsku operaciju nazivali samoodbranom, budući da su suočeni sa višegodišnjim prekograničnim napadima, sve češće se čuju apeli za okončanje neprijateljstava, ocenjuju upućeni. Premijeri Katara i Italije šeik Hamas Bin Jasim al Tani i Mario Monti juče su na zajedničkoj konferenciji za novinare apelovali na obustavu nasilja. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobima u pojasu Gaze.

Poziv na jedinstvo

Ramala – Lideri palestinskih pokreta na Zapadnoj obali Fatah, Hamas i Islamski džihad pozvali su na jedinstvo i obećali okončanje podela u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi. „Iz Ramale najavljujemo sa liderima ostalih pokreta da stavljamo tačku na podele“, izjavio je Džibril Radžub, zvaničnik Fataha pred oko hiljadu demonstranata. Šef Hamasa na Zapadnoj obali Mahmud al-Ramahi rekao je da je „kriminalac onaj koji nakon današnjeg dana bude pričao o podelama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari