Haški pritvorenici zajedno dočekuju novogodišnje praznike 1

Nekadašnji lideri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji se nalaze u pritvoru Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, novogodišnje praznike moći će da dočekaju zajedno, javio je prištinski Zeri, a prenelo Kosovo onlajn.

U pritvoru su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi, Hisni Gucati, Nasim Haradinaj, Saljih Mustafa i Petr Šalja.

Osim proslave Nove godine, razlog za druženje biće i rođendani Krasnićija i Mustafe koje proslavljaju 1. januara.

“Jedinica za upravljanje pritvorima osigurava dobrobit pritvorenika u bezbednom i zaštićenom okruženju. Pritvorenima se nudi mogućnost zajedničkog druženja i proslavljanja praznika i posebnih prilika u skladu sa Pravilnikom o pritvoru”, piše u odgovoru iz Specijalnog suda za Zeri.

Podsetimo, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

U ovom predmetu trenutno 20 osoba ima status žrtve, a naredna statusna konferencija zakazana je za 4. februar 2022. godine.

Posle zimske pauze Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, koja će trajati do 7. januara, u utorak, 11. januara biće nastavljeno suđenje Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, nekadašnjim liderima Udruženja veterana OVK.

Oni se terete za krivična dela protiv pravosuđa, jer su na konferencijama za medije u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovaneih veća i Specijalizovanog tužilaštva, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Suđenje Saljihu Mustafi biće nastavljeno u utorak, 18. januara, saslušanjem svedoka.

Mustafa se tereti za zločine počinjene na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, u periodu od 1. do 19. aprila 1999. godine.

U toku su pripreme za sudski proces i u postupku protiv Pjetra Šalje optuženog za zločine OVK na severu Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari