Haški pritvorenik Hisni Gucati uz velike mere bezbednosti posetio oca u bolnici na Kosovu 1Hisni Gucati EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Bivši pripadnik OVK Hisni Gucati, kojem se, zajedno sa Nasimom Haradinajem, sudi u Hagu, posetio je oca u bolnici u Južnoj Mitrovici.

Kako su preneli prištinski mediji, Gucati je u posetu Kosovu stigao pod strogim merama bezbednosti Euleksa i Kosovske policije, koji, kako se saopšteno iz Specijalizovanih veća Kosova, pružaju pomoć tom haškom sudu.

Iz suda je, takođe, saopšteno, da Gucati nakon posete ostaje u pritvoru Specijalizovanih veća.

Gucati i Haradinaj, lideri Udruženja ratnih veterana OVK, terete se po optužnici Specijalizivanog tužilaštva, između ostalog, za ometanje službenih lica i zastrašivanje svedoka.

Oni su, po opštužnici, na konferencijama za medije ovog Udruženja, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Izricanje prvostepene presude u ovom predmetu zakazano je za 18. maj 2022. godine u 10 časova.

Podsetimo, Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od Gucatija i Haradinaja osudi na jedinstvene kazne od po šest godina zatvora i na novčanu kaznu od po 100 evra, dok je odbrana tražila da budu oslobođeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari