Haški sud na zimskoj pauzi do 7. januara 1Sa suđenja Gucatiju i Haradinaju (Foto: Screenshot sudnice)

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu od danas (20. decembar) pa do 7. januara 2022. godine su na zimskoj pauzi, saopšteno je na sajtu ovog haškog suda.

U tom periodu pred ovim haškim sudom neće biti suđenja ni statusnih konferencija.

Posle zimske pauze, nastavlja se suđenje protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, bivših lidera Udruženja veterana OVK i to u utorak, 11. januara.

Očekuje se da će tada svedočiti Haradinaj.

Njih dvojica se terete za krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovaneih veća i Specijalizovanog tužilaštva, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Suđenje jednom od komandanata OVK Saljihu Mustafi biće nastavljeno u utorak, 18. januara, saslušanjem svedoka.

Mustafa se u optužnici tereti u četiri tačke – proizvoljno lišavanje slobode nad najmanje šest lica, surovo postupanje nad najmanje šest lica, mučenje nad najmanje šest lica i ubistvo jednog lica.
Optužnicom se tereti kao starešina na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor, odnosno za zločine počinjene od 1. do 19. aprila 1999. godine.

Protiv nekadašnjih vođa OVK – Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija još su u toku pripreme za suđenje.

Takođe, pripreme za sudski proces su i u postupku protiv Pjetra Šalje optuženog za zločine OVK na severu Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari