Haški tribunal sutra o Mladiću 1Foto: FoNet

Haški tribunal sutra će izreći prvostepenu presudu ratnom komandatnu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid, za koga tužilaštvo traži doživotni zatvor, a odbrana oslobađajuću presudu.

Mladić je prema optužnici, kriv za najteža krvoprolića u ratu u Bosni i Hercegovini – od opsade Sarajeva i etničkog čišćenja sela oko Prijedora, do masakra u Srebrenici.

Haški tribunal, koji zatvara svoje sudnice poslednjeg dana ove godine, imaće sutra jedan od svojih najznačajnijih istorijskih trenutaka, konstatuje Dojče vele.

Pre tačno 11 meseci, tužilac Alan Tiger zaključio je završne reči na suđenju Mladiću sledećom rečenicom: „Etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini nije bilo posledica rata, nego ratni cilj.“

„Stvaranje svesrpske države bio je krajnji Mladićev cilj! Ostvarujući ga, on je sa Karadžićem zemlju Bosnu i Hercegovinu odveo u pakao“, naveo je tužilac u završnoj reči.

Pošto su u decembru prošle godine tri dana tužioci obrazlagali argumente za izricanje najteže kazne, a potom zastupnici odbrane tri dana pledirali za oslobađajuću presudu, završen je pretposlednji čin procesa Ratku Mladiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudije su gotovo godinu dana analizirale argumente obe strane i sve što su u dokaznim postupcima, ispitujući svedoke i ukazujući na dokumenta, zastupnici tužbe i odbrane predočili – i doneli odluku koju će sutra saopštiti predsedavajući Veću, Holanđanin Alfons Ori.

Optuženi Ratko Mladić je u „pritvorskoj jedinici“ Ujedinjenih nacija već šest i po godina. Uhapšen je u Srbiji u maju 2011, nakon što se šesnaest godina skrivao.

Optužen je za genocid u više opština Bosne i Hercegovine počinjen u godini početka rata – 1992, a posebno za genocid u Srebrenici u julu 1995.

Dokazujući krivicu bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS, na suđenju koje je počelo 16. maja 2012. godine, tužioci Tribunala ispitali su 172 svedoka i predočili 7.500 dokaznih predmeta i dokumenata.

U svom dokaznom postupku, odbrana je izvela 208 svedoka i uvela u sudske spise preko 2.000 dokumenata.

Jedno od osnovnih pitanja koje se nameće uoči izricanja presude: da li će sudsko veće uvažiti dokaze tužilaca i proglasiti Mladića krivim za dvostruki genocid, u Srebrenici i prethodno u šest bosanskohercegovačkih opština.

Oslobađanje od te optužbe i krivice zadovoljilo bi odbranu, čija je osnovna teza da se komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske sudi „samo zato što je Srbin i što je pokušao da brani svoju zemlju i svoj narod u ratu koji su poveli drugi“.

Odbrana, rekao je advokat Branko Lukić, ne poriče da su se desili „nesrećni situacioni zločini, ali njih su počinili odmetnici iz VRS“ ili pripadnici policije i paravojnih formacija koji nisu bili u Mladićevoj nadležnosti.

Generalu Mladiću se sudi „ne zato što je Srbin i ne zato što je vojni oficir. Sudi mu se zato jer dokazi pokazuju i van razumne sumnje dokazuju da je kriv za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i genocid“, rekao je tužilac Tiger.

Haški tribunal je u prvostepenim procesima izrekao 83 osuđujuće presude, ali, zajedno sa onima iz žalbenog postupka, i 19 oslobađajućih.

Saopštavanje odluke sudskog veća o presudi Ratku Mladiću biće 103. i poslednje izricanje prvostepene presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji su osnovale Ujedinjene nacije 25. maja 1993. godine. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.