Kao što se i očekivalo, tesnom većinom od 191 glasa kandidat Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Vukovara Ivan Penava pobedio je dosadašnjeg gradonačelnika Željka Saba, koji je, iako član Socijaldemokratske partije Hrvatske, na izbore izašao kao nezavisni kandidat uz podršku lokalnog SDP-a, ali ne i centralne stranačke infrastrukture.

Tako je HDZ posle pet godina vlasti SDP-a ponovo na čelu u politički i ekonomski komplikovanom sremskom gradu. Penava je dobio 7.137, a Sabo 6.946 glasova. Sabi su očigledno otišli glasovi kandidata srpskih stranaka Dragana Crnogroca, koji je u prvom krugu izbora dobio 11,2 odsto glasova.

Politički već dobro uzdrmani u hrvatskoj vladajući SDP na ovu je pobedu reagovao izjavom premijer Zoran Milanović da se Vukovar nedeljnim glasanjem vratio u prošlost, dok je Zlatko Komatina, član SDP-a iz Rijeke i unutarstranački konkurent Milanoviću, izrazio očekivanje da će se uskoro održati Glavni odbor stranke jer „neka zvona zvone na uzbunu“.

I desnica i levica u Vukovaru smatraju da među glasačima ima i onih koji su na biračkim spiskovima ilegalno, ili u najmanju ruku ne žive niti nameravaju da žive u Vukovaru, pa je potučeni Sabo odbio da čestita pobedu Penavi, optužujući HDZ da je glasače dovozio autobusima. „Evo pobedili su sa četiri autobusa, a navodno ih je došlo osam do deset“, rekao je Sabo. I sam Penava je u izjavi za hrvatske medije rekao da „ovde ima pet do sedam hiljada fiktivnih birača i teško je bilo šta kalkulirati“, pri čemu je on naravno mislio na glasače svog protivnika.

U izjavama posle zatvaranja birališta, Penava je više puta ponovio da pitanje ćirilice nije najvažnije pitanje u Vukovaru i da mu je nametnuto spolja, te da će se njegova vlast okrenuti pre svega ekonomiji. Penava je najavio da će već ove nedelje razgovarati sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, ali nije precizirao šta će tačno biti tema tih razgovora. Srđan Milaković, šef SDSS-a u Vukovaru, kaže za Danas da poziv za takav sastanak nije dobio i da će predstavnici srpske manjine, kao i dosad, insistirati na poštovanju onih prava koje im garantuju ustav i zakoni Hrvatske. On je izrazio uverenje da će Statut grada Vukovara, koji je HDZ-ova većina u Gradskom veću protivzakonito izmenila kako bi izbegla poštovanje zakonskih odredbi o dvojezičnosti, pasti na Ustavnom sudu gde se sada nalazi u proceduri. Stranka kojoj je u Vukovaru on na čelu neće pristati ni na kakvo osporavanje prava mladim Vukovarcima da dobijaju stipendije grada za studiranje kako na univerzitetima u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, što je takođe bio predmet političkih sporenja u Vukovaru.

U kratkom razgovoru za Danas, novi gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je rekao da će i njegova stranka i on sačekati odluku Ustavnog suda što se tiče Statuta grada i spornih odredbi o dvojezičnosti, odnosno upotrebi ćirilice, ali da se njegova stranka jasno odredila o tome da Vukovar treba da bude grad posebnog pijeteta, dakle, da upotreba ćirilice u Vukovaru treba da bude drugačije uređena nego drugde u Hrvatskoj. Na pitanje znači li to da HDZ od tog stava nikako neće odustati čak i ako Ustavni sud obori Statut Vukovara, Penava je rekao: „Pa sad načelno govorimo, sešćemo pa ćemo videti. Pustite malo da to legne. Nisam sad u stanju da mogu ići sto godina unapred i videti šta i kako“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari