Sabor Hrvatske juče je većinom glasova usvojio Zakon o ništavosti srpskih optužnica i Deklaraciju o nekim pitanjima saradnje pravosudnih tela Hrvatske i Srbije. Vladajuća većina uspela je tako iz trećeg pokušaja da skupi kvorum od 77 poslanika za glasanje.


Iako je potpredsednik Sabora Vladimir Šeks najavio da će se glasati samo o dopuni dnevnog reda, a iduće sedmice odlučivati, vladajuća većina je iskoristila to što je uspela da skupi kvorum i odmah glasala o ranije razmotrenim zakonima, izvestila je Beta. Zanimljivo je da je Šeks, koji je među osobama koje Srbija tereti za ratne zločine, učestvovao u izradi usvojenog zakona

– Sabor je danas srušen i ovo je mali ustavni udar. Tako nešto nije palo na pamet nikome u poslednjih 20 godina – prokomentarisao je brzinsko glasanje lider SDP-a Zoran Milanović. HDZ je kvorum juče iskoristio i da ukine imunitet socijaldemokrati Željku Jovanoviću zbog izjava da je vladajuća stranka kriminalna organizacija. Jovanović je takav stav ponovio i juče.

Uz zakon usvojena je i deklaracija u kojoj se navodi da je Srbija povredila hrvatski suverenitet.

Srbija se u tom tekstu poziva na sklapanje međudržavnog ugovora kojim bi se, u skladu s međunarodnim pravom, uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i za genocid. Vlada Hrvatske inicirala je donošenja zakona o ništavosti optužnica JNA i SFRJ zbog poslednjih optužnica protiv 44 hrvatska državljana uključujući i nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je da odluka Hrvatske ne doprinosi pomirenju u regionu i suočavanju sa prošlošću. Homen je ocenio da su usvajanjem spornog zakona „devalvirani višegodišnji napori i sporazumi postignuti u cilju efikasnijeg procesuiranja zločinaca“.

Josipović će tražiti ocenu ustavnosti

Hrvatski predsednik Ivo Josipović saopštio je da usvojeni zakon o ništavosti određenih akata bivše JNA i SFRJ i Srbije, smatra štetnim i najavio da će od Ustavnog suda Hrvatske zatražiti ocenu njegove ustavnosti. „Optužnice iz Srbije biće netransparentne za hrvatski pravni sistem i veterane i nepoznat broj hrvatskih građana biće izložen mogućnosti hapšenja u inostranstvu, a prestanak saradnje sa Srbijom otežaće kažnjavanje lica odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji“, ističe Josipović u izjavi javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari