"Helikopter H-145M opremljen sredstvima iz domaćeg naoružanja i domaće proizvodnje" 1Aleksandar Vulin Foto: Bet/MOD/Jovo Mamula

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je danas da je Vojska Srbije iskoristila priliku da helikopter H-145M, koji je najsavremeniji u svojoj klasi, opremi sredstvima iz domaćeg naoružanja i domaće proizvodnje, saopštilo je to ministarstvo.

„Samo ono što sami proizvedete, samo ono što sami, svojom pameću znate da napravite, popravite i upotrebite, suštinski je vaše i za to ne morate nikog ništa da pitate. Vojska Srbije i država Srbija su vojno neutralne. Upravo zbog toga, moramo da se oslanjamo na svoje snage, moramo da nabavljamo i iz inostranstva ono što nam je potrebno, ali i da to usavršavamo i unapređujemo“, istakao je Vulin.

Ministar odbrane je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“ prisustvovao gađanju iz helikoptera H-145M, u okviru završne faze verifikacije i integracije domaćeg naoružanja na „Erbasov“ helikopter.

U saopštenju se navodi da će Vojska Srbije već od sledeće godine, imati helikoptere H-145M naoružane sredstvima iz domaće proizvodnje, što će prema rečima ministra značiti „osvajanje još jedne sposobnosti koju vojska do sada nije imala“.

Pukovnik Zvonko Marić iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije rekao je da su „Erbasovi“ helikopteri kojima je opremljena Vojska Srbije namenjeni za borbenu upotrebu i poslove traganja i spasavanja.

„Prema ugovoru sa kompanijom ‘Erbas’, obaveza nemačke strane je da proizvede helikopter, da integriše svu opremu koja je u sastavu helikoptera, kao i napadno-navigacioni sistem. Naša obaveza je da proizvedemo naoružanje“, naglasio je Marić.

On je dodao da će na helikopteru H-145M biti integrisano domaće naoružanje kalibra 12,7 mm sa mitraljeskom gondolom i lanser koji će služiti za lansiranje nevođenih raketa 80 mm iz domaće proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari