Sirijske snage otvorile su juče vatru na hiljade demonstranata u istočnom gradu Deiru el Zuru, naveli su opozicioni aktivisti. Postoje tvrdnje da su u oružanim akcijama snaga bezbednosti stradalo najmanje osmoro ljudi.


Opozicionar Mustafa Oso rekao je da su novi protesti protiv predsednika Bašara al Asada izbili posle redovne molitve petkom u dve džamije u tom gradu. Svetske agencije izvestile su da su demonstracije organizovane i na severoistoku zemlje, u centralnom gradu Homsu i okolini Hame, demonstranti su poručivali da neće „pasti na kolena“ pred Asadom. „Klečimo samo pred Bogom“, naveli su organizatori protesta.

Sjedinjene Američke Države apelovale su na zemlje koje imaju bliske ekonomske veze sa Asadovim režimom da uvedu sankcije vlastima u Damasku. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton kazala je da je Vašington jasno saopštio da je Asad izgubio legitimitet. „Nastavićemo da namećemo sankcije Siriji, ali želimo da i drugi slede naš primer“, izjavila je Klintonova. Prema njenim rečima, Sjedinjene Države nisu direktno pozvale sirijskog predsednika da podnese ostavku jer su usredsređene na pozive međunarodnoj zajednici da se pridruži osudi njegovog režima.

SAD procenjuju da je najmanje 2.000 ljudi stradalo od početka narode pobune u Siriji, ali sirijski državni mediji prenose drugu poruku, prikazujući snimke na kojima se vidi kako oružane snage napuštaju Hamu posle „ponovnog uspostavljanja reda“ u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari