Za hitnu sednicu u 19 časova javljeno u 18.20: Judita Popović kaže da odluka o obustavi rada REM-a nije jednoglasna i da njihov rad ugrožava vlast 1foto Medija centar

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) saopštio je večeras doneo je odluku o obustavi rada ove institucije, zbog toga što im političke stranke, nezavisni mediji i deo civilnog sektora ugrožavaju nezavisnost, a članica Saveta Judita Popović za Danas kaže da je ta odluka “ishitrena, nepotrebna i potpuno pogrešna”.

REM je u saopštio da od sutra obustavlja rad jer je godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu.

“Nakon što na konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu“, navodi se u saopštenju REM-a.

Judita Popović kaže da večerašnja odluka nije doneta jednoglasno.

“Naravno da nisam glasala ni za hitnu sednicu, ni za dnevni red, jer smatram da je sve to apsurdno. Jeste ugrožena nezavisnost REM-a, to je jedno od obrazloženja u tom saopštenju, ali je pogrešna adresa na koju je to upućeno. Dakle, ne ugrožavaju civilni sektor i opozicione stranke ili nezavisni mediji nezavisnost REM-a, ugrožava ga aktuelna vlast”, napominje Popović.

Ona ističe kako je poruku da će sednica biti u 19 časova dobila u 18.20 časova.

“Od sutra se obustavlja rad, o tome je izdato i saopštenje, a kada objavite saopštenje takve sadržine to je u potpunosti promašeno”, ističe Judita Popović.

REM je istakao u saopštenju da su raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci prerasli u otvorene pretnje i da je na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas nacrtan kukasti krst, uz akronim REM.

Savet REM, dodaje se, apeluje na sve političke činioce kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa da stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari