Hitno iseljavanje nasilnika iz stana bez obzira na vlasništvo 1Foto: matteo canessa/ Freeimages

 Od 1. juna počinje primena novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Taj zakon je usvojen u novembru, a u međuvremenu su radi njegove efikasnije primene obuku prošli policajci, tužioci i sudije.

 Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da će policija moći da iseli nasilnika iz stana u trenutku kada se nasilje dešava i prijavi. Ističe i profesionalnu odgovornost nadležnih – neće moći, kao do sada, da neko prijavi nasilje i da se to drži u fioci.

Vesna Stanojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je najvažnija mera koja se uvodi novim zakonskim rešenjimo – iseljavanje nasilnika iz stana.

„Imamo situaciju da postoji porodični zakon koji to predviđa, ali se vrlo malo primenjuje. Ovo je potpuno drugo – policija će biti ovlašćena da to učini onda kada se nasilje dešava i kada se prijavi“, rekla je Stanojević.

Objašnjava da će, kada policija dođe na lice mesta i konstatuje da je došlo do nasilja, imati ovlašćenje da odmah iseli nasilnika bez obzira na to ko je vlasnik stana.

To da li je stan u njegovom vlasništvu, vlasništvu njegovog oca, dede, to neće sprečiti da se nasilnik iseli i da žena sa decom ostane u stanu dok se ne završi sudski proces, kaže Stanojević.

Kao važnu novinu navodi i zabranu prilaska, prema kojoj nasilnik ne može da se vrati kada ode policija.

Upitana da objasni zašto je važno da nadležni organi, pripadnici policije, sudije, tužioci prolaze posebnu obuku, Stanojević je rekla da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je to neophodno.

„Do sada je to prilično loše išlo, policija je najviše i reagovala kada je u pitanju nasilje a sada se uključuje i tužilaštvo, što je značajno. Formiraju se timovi koji će morati da rade, postojaće timovi na lokalnom nivou i o svakoj ženi koja je žrtva nasilja razmatraće se posebno i dati predlog kako da joj se pomogne“, objašnjava Stanojević.

Ističe da je važno to i što se novim zakonom nadležni obavezuju na profesionalnu odgovornost i hitan postupak, jer je, kako kaže, do sada prolazilo i po nekoliko meseci da žrtva ne dobije prvi poziv za sud.

„Odgovornost je lična, ne možemo imati kao do sada situaciju da je nasilje prijavljeno i da se to drži u fioci. Onaj ko to stavi u fioku sada će biti odgovaran a ja pretpostavljam da to neće da se drži u fioci“, kaže Stanojević.

Dodaje da će od 1. juna i kazne biti oštrije i sveobuhvatne, te da se uvodi i novo krivično delo proganjanje.

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici ukazuje na to da je do sada u ovoj godini ubijeno 13 žena i jedno dete, ističući da je tek maj, a da je u celoj prošloj godini ubijena 31 žena, kao i četvoro dece.

Naglašava da su po zakonu i građani obavezni da prijave nasilje. Zato je, kaže, važno da prijavimo ako čujemo, primetimo da se ono dešava. Prijava može biti anonimna, a na nadležnima je da utvrde šta se dogodilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari