“Hitno zaustaviti rusku agresiju na Ukrajinu” 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Parlament Ukrajine se povodom ruske ofanzive na tlu Ukrajine obratio državama članicama Ujedinjenih Nacija. U prilogu prenosimo u celosti.
“U 5:00 ujutru 24. februara 2022. Rusija je izvršila čin otvorene agresije protiv Ukrajine. Kao država koja je podvrgnuta oružanom napadu, na
osnovu člana 51 Statuta Ujedinjenih nacija, obaveštavamo Savet bezbednosti UN o svom neotuđivom pravu na ličnu ili kolektivnu samoodbranu.

Ruska Federacija je svojom invazijom na teritoriju Ukrajine prekršila 33, 37, 39 ta 51. član Statuta Ujedinjenih nacija, kao i važeće bilatelarne i
multilateralne sporazume između Ukrajine i Ruske Federacije.
Argumenti koje ruski predsednik navodi kao opravdanje napada ništavni su s pravne tačke gledišta i zločinački s aspekta ljudskih vrednosti.
Oružane snage Ruske Federacije počele su intenzivno granatiranje jedinica Oružanih snaga Ukrajine na istoku, izvele raketne i bombaške udare na aerodrome i vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine na celoj teritoriji Ukrajine, uključujući okolinu prestonice Ukrajine Kijeva.

Granatiraju se naseljena mesta Ukrajine duž državne granice i na granici sa okupiranim Krimom. Ima žrtava među civilnim stanovništvom.
U opasnosti su životi preko 40 miliona stanovnika Ukrajine koji su mirno živeli na svojoj zemlji.

Šesto hiljada kvadratnih kilometara evropskog kontinenta koji se rukovode principima demokratije, ljudskih prava i mirnog razvoja mogu biti uništeni. Ni Ukrajina, ni NATO ne predstavljaju opasnost za mir u Evropi.  Danas nuklearna sila Rusija otvoreno cilja na uništenje ukrajinske države.

Ali Rusija, zapravo, ima širi cilj – zaustavljanje demokratskog razvoja čitavog evropskog kontinenta, narušavanje međunarodnog pravnog  poretka. Ruska Federacija je pretnja za slobodu i demokratiju
u celom svetu. I ta pretnja je univerzalna. Zato odogovor na njene akcije mora biti univerzalan.

Molimo da se bez odlaganja sazove hitno specijalno zasedanje Generalne skupštine UN na kome će biti razmotreno pitanje “oružani napad Ruske Federacije na Ukrajinu”.
Obraćamo se svim državama članicama Ujedinjenih nacija s molbom da preduzmu sve mere političke i praktične priorde kako bi se agresor smesta zaustavio.
Odlaganje konkretnih akcija jednako je saučešću u zločinu a cena su mu ljudski životi.

Zahtevamo:
– Istupanje sa odlučnim izjavama podrške Ukrajini i
osude zločinačkih akcija Ruske Federacije.
– Hitno isključivanje Rusije iz sistema SWIFT.
– Uvođenje ekonomske blokade.
– Hitno zamrzavanje bankovnih računa ruskog rukovodstva
i poslovnih ljudi.
– Blokiranje svih ruskih interesa na teritoriji vaše
države u najkraćem roku.
– Pružanje Ukrajini svih mogućih odbrambenih sredstava
i druge moguće pomoći, uključujući u krajnjem slučaju
uvođenje vojnih kontingenata kako bi se ruski agresor
zadržao.
– Otvaranje granica za organizovano privremeno
raseljavanje ranjivih grupa stanovništva Ukrajine, pre
svega maloletne dece i starijih ljudi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari