HNV: Hrvati u Srbiji izloženi teroru, rečenica iz udžbenika o NDH istrgnuta iz konteksta 1Foto: Pixabay/ArvidO

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) iz Subotice saopštilo je danas da je hrvatska zajednica u Srbiji izložena „interpretativnom teroru“ i dodalo da je sporna rečenica u kojoj se slavi fašistička Nezavisna država Hrvatska u udžbeniku istorije na hrvatskom jeziku za osmi razred „izvučena iz konteksta“.

„Hrvatska zajednica u Srbiji ponovo je izložena, čini se, interpretativnom teroru na način da su pojedini sadržaji medijskih napisa ne samo izvučeni iz konteksta, nego su i neistiniti“, naveo je u saopštenju HNV.

Dodali su da su „zaprepašteni“ načinom na koji je sadržaj javnog časa iz nastavnog predmeta Hrvatski jezik za 8. razred, u kojem je bilo reči o razvoju hrvatskog jezika kroz istoriju, „izvučen iz konteksta i umetnut falsifikovan sadržaj“.

HNV je naveo da se osporavani deo TV nastave hrvatskog jezika bazira na službenom nastavnom programu za 8. razred, koji je usvojilo merodavno državno telo Republike Srbije.

„Dodatno smo zabrinuti što je neistinitu vest i krajnje neprimjerenu interpretaciju u javnost Srbije plasirao medij strane države (ruski Sputnjik)“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da očekuju da institucije Srbije osude „stalno negativno i netačno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Srbiji“, te da je uzmu u zaštitu i da se konačno u medijima počnu promovisati pozitivni procesi i dostignuća.

TV nastava na hrvatskom jeziku, kao i za sve ostale učenike u Vojvodini, odvija se putem RTV-a od polovine marta, kada su zbog pandemije korona virusa zatvorene škole.

Sadržaj i dinamiku TV nastave HNV je usaglašavao s RTV-om i Ministarstvom obrazovanja Srbije.

Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, rekao je danas da će biti povučen i od sledeće godine se neće koristiti sporni udžbenik hrvatskog jezika za 8. razred osnovnih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari