HNV neće podržati Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji neće podržati predloženi Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina za period 2022.–2025. jer on u značajnom delu ne održava potrebe manjina u Srbiji, što je važan korak u procesu njenog približavanja EU, izjavila je danas predsednica HNV Jasna Vojnić.

Ona je , kako iz Subotice javlja agencija Hina, ocenila da su „umjesto realnih potreba nacionalnih manjina, u većinu područja uvrštene aktivnosti koje se odnose pretežnoo na analize, inicijative ili podizanje svesti bez jasnog sadržaja djelovanja“.

„Realizacija navedenog za posledicu neće imati unapređenje prava nacionalnih manjina“, rekla je Vojnić.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava stavilo je nedavno na uvid radnu verziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji Srbija mora da usvoji i primeniti u okviru Pregovaračkoga poglavlja 23 sa Evropskom unijom, podeća Hina.

Nedostatak ključnih zahteva nacionalnih manjina u predlogu Akcijskog plana, po oceni Jasne Vojnić, „nisu jedina manjkavost“ i na tom planu se mora mnogo raditi da bi bio na nivou jednog evropskog dokumenta.

Kao neke od ključnih potreba hrvatske manjine HNV je, između ostalog, naveo proveru ispravnosti popisnih podataka, analizu stanja u području diskriminacije, usvajanje Rezolucije o zločinima na manjinskim narodima u Srbiji 90-tih godina, povećanje količine sadržaja na jezicima nacionalnih manjina na javnim servisima, uvođenje instituta garantovanih mandata u predstavničkim telima Srbije.

Predsednica HNV ističe da je od početka u decembru 2021. HNV aktivno učestvovao u radu radnih tela za pripremu Akcionog plana, ali da skoro ni jedna njihova sugestija nije usvojena.

„Iako je sam početak izrade radne verzije dokumenta bio ohrabrujući, državne institucije su se ponovno odlučile za jednostrani pristup u izradi dokumenta, a manjinski predlozi su i ovoga puta ostali na marginama“, naglasila je Vojnić.

Ona smatra da su „ciljevi, mere i pokazatelji u najvećoj mjeri koncipirani tako da njihovom realizacijom neće doći do pomaka u ostvarivanju manjinskih prava“.

Vojnić je izrazila uverenje da će predstavnici EU „dobro razmotriti“ primedbe i sugestije čelnika hrvatske manjine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari