Zakoni o abortusu su različiti u 27 država EU, gde je u Irskoj, na primer, ta medicinska praksa zabranjena, dok su Holandija, Velika Britanija i Švedska najtolerantnije u primeni prekida trudnoće. I u slučaju legalizacije, „primena abortusa je veoma različita“, izjavila je Fransoa Loran, predsednica francuskog pokreta za planiranje porodice Plening familijal.

Zakoni o abortusu su različiti u 27 država EU, gde je u Irskoj, na primer, ta medicinska praksa zabranjena, dok su Holandija, Velika Britanija i Švedska najtolerantnije u primeni prekida trudnoće. I u slučaju legalizacije, „primena abortusa je veoma različita“, izjavila je Fransoa Loran, predsednica francuskog pokreta za planiranje porodice Plening familijal. Prema njenim rečima razlika je u pristupu lekara i verskih institucija, kao i u ceni abortusa.
U Portugalu je za 11. februar zakazan referendum o legalizaciji abortusa, dok je u Španiji on zvanično zabranjen i primenjuju se samo u određenim situacijama, ali se bez problema sprovodi u privatnim klinikama. U većini zemalja EU prekid trudnoće dozvoljen je na zahtev žene i to do 12 nedelja trudnoće, osim u Švedskoj gde je dozvoljen abortus do 18 nedelja. Abortus je zakonski dozvoljen do 12 nedelja trudnoće u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj.
Međutim, u primeni abortusa postoje razlike od zemlje do zemlje. Švedska ima najliberalniji zakon o abortusu. Prekid trudnoće je do 12 nedelja bezuslovno dozvoljen, do 18 nedelja uz razgovor sa specijalistima, a čak do 22 nedelje uz posebnu saglasnost stručnjaka. Maloletnicama nije potrebna pismena saglasnost roditelja i abortus plaća socijalno osiguranje. U Nemačkoj je abortus legalizovan 1995. i to do 12 nedelja trudnoće, ali je potrebna saglasnost stručnjaka iz specijalizovanih savetovališta. U praksi je teško dobiti tu potvrdu. U Belgiji je situacija liberalnija. Većina abortusa se bez problema sprovodi u specijalnim klinikama. U Francuskoj je prekid trudnoće zvanično dozvoljen 1975. i to do 10. ili 12. nedelje trudnoće. U Holandiji je prekid trudnoće dozvoljen u nekim slučajevima i do 22 nedelje trudnoće posle pet dana razmišljanja.
U Britaniji je dozvoljen prekid trudnoće čak i do 24 nedelje, ukoliko je ugroženo zdravlje majke ili fetusa. U tom slučaju potrebna je saglasnost dva lekara. U Poljskoj, Španiji, Portugalu i na Kipru abortus može jedino da se primeni u slučaju silovanja i ozbiljnih zdravstvenih razloga – ukoliko je u opasnosti život majke ili ploda. U Irskoj i na Malti abortus je zabranjen, čak i u slučaju silovanja. Jedino se primenjuje ukoliko je ugrožen život žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari