Hrvatska povredila pravo na suđenje u razumnom roku pripadniku srpskih formacija 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povredila pravo na suđenje u razumnom roku bivšem pripadniku srpskih paravojnih formacija kome se 11 godina sudi zbog zločina nad civilima na Baniji, saopšteno je u Zagrebu.

Hrvatski mediji navode da je reč o Milenku Vidaku iz okoline Sunje koji je za vreme operacije Oluja pobegao u Srbiju, a potom se skrivao u Rusiji i Turskoj koja ga je Hrvatskoj izručila 2010. godine.

Kabinet hrvatskog predstavnika pred Evropskim sudom za ljudska prava saopštio je danas da je presudom utvrđena povreda prava na pošteno suđenje zbog prekomerne dužine trajanja krivičnog postupka koji se protiv podnosioca vodi više od 11 godina.

Dosuđeno mu je 4.200 evra za nematerijalnu štetu i 833 evra za troškove postupka.

Protiv podnosioca je u odsustvu vođen postupak za ratne zločine protiv civila od 2009. godine, kada se nalazio u Turskoj, a u prisustvu od izručenja Hrvatskoj 2010.

Sud je prilikom razmatranja uzeo u obzir samo razdoblje od izručenja Hrvatskoj.

Kako se navodi, Sud je naglasio da su izvesna kašnjenja u tom predmetu uzrokovana potrebom razjašnjenja pravnih pitanja u vezi valjanog izručenja podnositelja iz Turske u Hrvatsku, kao i da su hrvatske vlasti do aprila 2019. preduzele niz koraka kako bi razjasnile da li je podnosilac izručen radi ratnog zločina ili ubistva, zbog čega je protok vremena u tom razdoblju delimično moguće pripisati i turskim vlastima.

Međutim, Vrhovni sud je tokom tog razdoblja dva puta ukidao prvostepene presude radi utvrđivanja za koje je tačno krivično delo podnositelj izručen, što je dovelo do kašnjenja od tri godine, a zatim je prvostepenom sudu bilo potrebno više od sedam meseci za prosleđivanje upita i dokumentacije Ministarstvu pravosuđa, koje je posle tri godine poslalo pitanje nadležnim turskim telima.

Evropski sud je, kako se navodi, zaključio da podnosilac nije doprineo dužini trajanja postupka, kao i da hrvatska tela nisu postupala sa posebnom revnošću.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.