Hrvatski državljanin iz Beograda uhapšen na granici pod sumnjom na ratne zločine 1Foto: Freeimage

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen je 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda zbog sumnje da je 1991. i 1992. u logorima na području Srbije počinio ratni zločin protiv više hrvatskih branitelja, ratnih zarobljenika.

Iz Policijske uprave vukovarsko-sremske navode da je toekom kriminalističkog istraživanja nad uhapšenikom utvrđena osnovana sumnja da je od novembra 1991. do aprila 1992., u logorima osnovanim u Republici Srbiji, u blizini mesta Stajićevo, Sremskoj Mitrovici i Nišu, kao ispitivač verbalno i fizički zlostavljao zarobljenike dovođene s područja Hrvatske.

Radilo se o više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Republike Hrvatske, javlja Hrvatska radio-televizija.

„Osumnjičeni je to činio suprotno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima. Osim što ih je verbalno zlostavljao, zarobljenike je udarao palicom po svim delovima tela dok nije dobio zadovoljavajući iskaz, pri čemu je zadavao telesne povrede i izazivao veliku patnju“, saopštili su iz policije.

Policija je protiv osumnjičenog, koji je uhapšen u ponedeljak, Županijskom državnom tužilaštvu u Osijeku podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pa je predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-sremske, prenosi HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari