Hrvatskoj iz Srbije izručen osuđenik za ratni zločin u Vukovaru 1Foto: EPA/MAJA ILIC

Pravosnažno osuđen za ratni zločin na području Vukovara Ivica Husnik izručen je iz Srbije Hrvatskoj i prebačen u zatvor u Remetincu gde će izdržavati kaznu, potvrdili su danas na osječkom Županijskom sudu, prenosi Hina.

Za 61-godišnjim Husnikom je bila raspisana međunarodna poternica jer je pravosnažnom presudom Županijskog suda u Osijeku iz 1997. godine osuđen na osam godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog na području Vukovara, tokom Domovinskog rata, saopštio je portparol suda Miroslav Rožac.

On je uz još šestoricu okrivljenih optužen za silovanje, a 2017. godine je u Beogradu pravosnažnono osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u novembru 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara.

S obzirom da tokom boravka u Srbiji nije uspeo da dobije državljanstvo Srbije, hrvatsko ministarstvo pravosuđa tražilo je njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne, na osnovu pravosnažne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj, pa je 7. jula i izručen, saopštili su u sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari