Potpredsednik Paname, koji je prešao u opoziciju, Huan Karlos Varela pobedio je na predsedničkim izborima u nedelju, na kojima je, prema prvim rezultatima, osvojio 40 odsto glasova, saopštila je juče Izborna komisija te zemlje. Kako prenose svetske agencije, na osnovu prebrojavanja 60 odsto glasačkih listića, Varela je osvojio 40 odsto glasova čime ne mogu da ga stignu dva protivkandidata – bivši ministar stanovanja Hose Domingo Arijas i bivši gradonačelnik Panama Sitija Huan Karlos Navaro.


Građani Paname birali su u nedelju naslednika predsednika Rikarda Martinelija, a izborima je prethodila kampanja obojena ličnim sukobima kandidata, bez istinskog razmimoilaženja pre svega o budućnosti panamske ekonomije. Martineliju, milijarderu koji ima lanac samoposluga, Ustav nije dozvolio da se kandiduje za drugi uzastopni mandat.

U vreme kampanje, Martineli je, otvarajući nove bolnice, stadione i prvi centralnoamerički metro, podsetio 3,2 miliona žitelja Paname da su postignuti i rekordno niska nezaposlenost i privredni rast veći od osam odsto, a da bi sve to moglo da bude ugroženo ako na vlast dođu njegovi politički protivnici.

Varela (50) je inženjer iz jedne od najbogatijih panamskih porodica i vlasnik destilerije ruma. Na predsedničkim izborima 2009. godine njegova konzervativna partija Panamenista podržala je Martinelija, a Varela je zauzvrat dobio mesto potpredsednika države. Martineli je Varelu, međutim, 2011. smenio s mesta šefa diplomatije, pošto je odbio da podrži njegov predlog za raspisivanje referenduma o promeni zabrane uzastopnog kandidovanja za šefa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari