Husein Mujanović (opet) osuđen na 10 godina zatvora za zlostavljanje srpskih civila 1Foto: N. Kovačević

U ponovljenom suđenju, Husein Mujanović, bivši pripadnik Armije BiH, osuđen je na 10 godina zbog zlostavljanja srpskih civila.

On je 6. jula 2020. prvostepenom presudom takođe osuđen na 10 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine poništio tu presudu i suđenje vratio na početak.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji.

Okrivljeni Mujanović obavezan je da plati troškove krivičnog postupka.

Oštećeni su radi ostvarivanja imovinskopravnog zahteva upućeni na parnicu.

Protiv ove presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Mujanović je, kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije BiH držao zatvorene oko 30 srpskih civila, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa.

Prema njima je, piše u optužnici, postupao nečovečno, nanosio im je teške duševne patnje, jer im nije obezbedio minimum uslova za život.

Držao ih je u garažama koje su pregrađene tako da su od jedne garaže pravljene dve ćelije, bez prozora, bez ležajeva i drugog inventara.

U optužnici se, između ostalog navodi, i da su zatvorenici gotovo svake noći morali da slušaju jauke drugih zatvorenika koji su bili premlaćivani u atomskom skloništu, koje se nalazilo u neposrednoj blizini garaža.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Mujanović naređivao da se muški zatvorenici noću odvode u atomsko sklonište, da se prebijaju i muče, usled čega je njih šest preminulo.

U optužnici piše i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji. Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Po današnjoj presudi, Mujanović ostaje u pritvoru, a u kaznu mu se uračunava i vreme provedeno u pritvoru.

Mujanovićev advokat, Dušan Ignjatović, rekao je novinarima ispred Specijalnog suda da je ova presuda još pogrešnija od prethodne prvostepene presude.

„Smatramo da ova presuda neće opstati kao što nije ni ona prva, ali je ovo svakako težak momenat za odbranu. Presuda nija zasnovana na dokazima i pravu. Kao da je odluka kao prethodna i da je samo potvrđena“, naveo je Ignjatović.

Mirsada Mujanović, supruga Huseina Mijanovića, izjavila je posle izricanja presuda da je „sramota da ostane ovakva presuda“, odnosno da se nada da će Apelacioni sud ponovo ponišiti.

„Ovo je školski promer kako sudija ne treba da radi, ovo je izgleda moguće samo u Srbiji“, naglasila je Mirsada Mujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.