I blaži kovid povećava rizik od šloga i infarkta 1foto EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Čak i blaži oblik kovida 19 može značajno da poveća rizik od kardiovaskularnih obolenja u periodu od godinu dana nakon pozitivnog PCR testa, prenosi naučni časopis Nature, pozivajući se na studiju koja je pratila više hiljada obolelih među američkim veteranima.

Istraživači su analizirali učestalost kardiovaskularnih bolesti među 15,000 američkih veterana koji su imali kovid upoređujući ih sa kontrolnim grupama u kojima su bile osobe koje nisu imale kovid infekciju.

Jedan od zaključaka studije jeste da kovid povećava rizik od stanja kao što su šlog ili infarkt i to čak i među osobama koje su mlađe od 65 godina i koje nemaju pridružene faktore rizika poput gojaznosti ili dijabetesa.

– Nema veze da li ste stari ili mladi, da li pušite ili ne. Rizik je tu – kazao je je jedan od koautora istraživanja Ziyad Al-Aly sa Vašington univerziteta.

Osobe koje su se oporavile od kovida 19 tokom godinu dana imale su povećan rizik od suočavanja sa 20 različitih kardiovaskularnih problema.

Primera radi, prethodno inficirani imali su 52 odsto veći rizik da će imati šlog i 72 odsto veći rizik da će doživeti infarkt u poređenju sa kontrolnom grupom.

Iako je studija obuhvatila veliki broj osoba, ona ima nekoliko ograničenja. Kako prenosi Nature, jedno od njih je činjenica da su ispitanici bili isključivo belci i da se stoga njeni nalazi ne mogu preslikati na celu populaciju. Takođe, osobe u kontrolnoj grupi nisu testirane tako da je moguće da je i među njima bilo obolelih od kovida 19.

Kakve pulmološke i kardiološke posledice kovid 19 može da ostavi za Danas su prošle godine objasnili profesorka pulmolog Dragana Jovanović i akademik Petar Seferović, potpredsednik Evropskog udruženja kardiologa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari