I dalje nepoznat rok za opredeljivanje osmaka za treći test na maloj maturi 1Foto: MInistarstvo prosvete

Do kada će učenici osmog razreda moći da se izjasne koji će predmet u okviru trećeg testa polagati na maloj maturi Ministarstvo prosvete još nije objavilo, iako je posle sednice Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) održane 8. septembra, obećano da će odluka o tome biti doneta u narednih desetak dana.

Danas, inače, ističe rok koji je bio prvobitno predložen za izašnjavanje učenika, ali se od njega odustalo već na pomenutoj sednici NPS pošto je više predstavnika Saveta to tražilo.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, rok bi mogao da bude do kraja prvog polugodišta, ali iz Ministarstva prosvete do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na pitanje našeg portala.

Takođe se ne zna da li će učenici imati još jednu priliku za izjašnjavanje ukoliko se predomisle, što su obećali predstavnici prosvetne vlasti na sednici NPS.

Za sada je poznato da će osmaci na prestojećoj maloj maturi umesto kombinovanog testa birati jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sklopu ovog testa.

To znači da će učenici moći da se opredele za biologiju, istoriju, geografiju, fiziku ili hemiju.

Sem toga, biće promenjeno i bodovanje mature, pa će na testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i iz matematike moći da osvoje maksimalno po 14 poena, a na trećem testu najviše 12.

Do sada su srpski i matematika nosili po 13 bodova, a kombinovani test 14.

I dalje ostaje pravilo da pri upisu u srednje škole završni ispit nosi maksimum 40 poena, a po osnovu uspeha iz osnovne škole može se dobiti najviše 60 poena.

Podsetimo, Nacionalni prosvetni savet dao je pozitivno mišljenje i jednoglasno usvojio predlog Ministarstva prosvete za promenu koncepta kombinovanog testa koji učenici osmog razreda polažu na kraju osnovne škole.

Promena koncepta polaganja kombinovanog testa predviđena je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine.

Sadašnji osmaci na kraju prošle školske godine imali su priliku da se upoznaju sa tim kako izgleda treći test i tada se najveći broj učenika opredelio da rešava zadatke iz biologije, 28,6 odsto, dok je najmanje njih izabralo fiziku – osam odsto.

Četvrtina je rešavala test iz geografije, 18,3 odsto iz hemije, a 15 odsto odabralo je istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari