"I dalje se nadamo da će država u poslednjem trenutku izbeći bruku": Pavle Grbović (PSG) takođe na ulici, uprkos zabrani šetnje u okviru Evroprajda 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Ukoliko organizatori odluče da će se Prajd održati uprkos zabrani, Pokret slobodnih građana će biti tamo i branićemo njihovo pravo na različitost i ravnopravnost – najavljuje za Danas Pavle Grbović, predsednik PSG.

I dalje se nadamo da će država u poslednjem trenutku izbeći bruku, dodaje on, i da će omogućiti održavanje jedne mirne šetnje kojom određena grupa naših sugrađana želi da pošalje poruku da i oni postoje i da samo žele da žive normalno i imaju ista prava kao i drugi.

Na ulicu, u znak podrške LGBT pozivaju, u subotu, u Beogradu pozivaju i Ne davimo Beograd i Demokratska stranka.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu upozorilo je učesnike šetnje Parade ponosa ali i „litijaše“ da su njihove šetnje u subotu zabranjene odlukom MUP-a, te da ako bude prekršena ta zabrana, učesnici mogu odgovarati prekršajno ali i krivično.

„Imajući u vidu odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom nisu dozvoljene šetnje učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji „antiglobalista“, u subotu, 17. septembra u Beogradu, Više javno tužilaštvo u Beogradu ukazuje da će, zajedno sa Policijskom upravom za grad Beograd i osnovnim javnim tužilaštvima preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteteta i spokojstva građana“, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Podsećamo, dodaju, da je MUP pomenutu odluku doneo nakon procene da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, obzirom na suprotstavljene stavove grupacija koje su planirale šetnju.

"I dalje se nadamo da će država u poslednjem trenutku izbeći bruku": Pavle Grbović (PSG) takođe na ulici, uprkos zabrani šetnje u okviru Evroprajda 2
BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

„Molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu jeste da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države. Podsećam još jednom da je celokupno delovanje organizatora i učesnika Evroprajda u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Borba sa osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna“, reagovao je na saopštenje Tužilaštva Goran Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari