Kamere Astronomske stanice „Vidojevica“ kod Prokuplja snimile su meteor koji je u petak uveče iz pravca Vranja preletelo ka Kosovu, izjavio je tehnički direktor „Vidojevice“ Milan Bogosavljević.


Astronomska opservatorija danas će objaviti snimke i obratiti se javnosti sa preciznijim podacima o u vezi sa meteorom.

Meštani opština na jugu Srbije i dalje tragaju za delovima nebeskog tela koje je u petak uveče, uz jaku svetlost i zvuk, preletelo ka Kosovu. Pretpostavlja se da je reč o najsnažnijem meteoritu – bolidu. Sagovornici Danasa tvrde da se njegovi ostaci najverovatnije neće pronaći, jer se meteoriti usled velike brzine do udarca u tlo uglavnom istope i pretvore u pepeo. U nekim mestima, pre svih Grdelici, Predejanu ali i selima pored Južne Morave, na stotine meštana tvrde kako su videli na nebu ,,veliku svetleću loptu’’, čuli neverovatan zvuk, koji je neke podsećao na rušenje aviona ili zemljotres. Meštani Suševlja, sa juga Srbije, bili su ubeđeni da se svetleća kugla srušila baš u atar njihovog mesta.

– Sinoć sam čak bio ubeđen da je meteor ili neko drugo meni nepoznato svetleće telo palo u borovu šumu, nedaleko od moje kuće. Čak sam osetio miris paljevine, ali kada sam u prvim jutarnjim časovima hteo ponovo sve da proverim, nisam uspeo da pronađem nikakav trag – kaže Ratko Tasković, stanovnik sela Caričine.

Astrofizičar Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ kaže za Danas da pojava bolida nije neuobičajena.

– Delovi bolida mogu biti pronađeni jedino u slučaju da je u atmosferu uleteo primerak veličine nekoliko desetina santimetara, koji se nije istopio, ali sumnjam da će se to desiti, jer se ne zna ni tačna lokacija gde udario o tlo – kaže Otašević.

Nisu vanzemaljci

Predsednik udruženja „NLO Srbija“ Miroslav Kostić slaže se da je reč o bolidu, kao i da se njegovi delovi verovatno neće pronaći.

– Ovaj slučaj me podseća na eksploziju koja se dogodila u Tunguziji 1908. godine. Velika vatrena kugla koja se uz snažnu buku srušila na području Sibira, uništila više od 2.000 kvadratnih kilometara šume, a delovi tog nebeskog tela nikada nisu pronađena – ukazuje Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari