Na sajtu Peščanika juče je objavljen tekst „Velike tajne Malog majstora – Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat“, u kojem se navodi da je 33 odsto ili više teksta doktorskog rada gradonačelnika Beograda, odbranjenog na Fakultetu organizacionih nauka, plagirano. Autor koji je uradio analizu ove doktorske teze je Raša Karapandža, profesor finansija Evropske poslovne škole u Vizbadenu u Nemačkoj, ali je njegovo ime nakon objavljivanja teksta ubrzo izbrisano i tekst potpisan kao „grupa autora“. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali nije juče odgovarao na poruke i pozive novinara Danasa.

„Gospodin Siniša Mali (42), sadašnji gradonačelnik Beograda, kao i bivši pomoćnik ministra za privatizaciju u DOS-ovoj Vladi i direktor Centra za tendersko-aukcijsku privatizaciju, restrukturiranje i tržište kapitala Agencije za privatizaciju, 2013. je odbranio doktorsku tezu pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije“ na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i tako stekao zvanje doktora nauka. To zvanje stekao je nezasluženo. Doktorska teza gospodina Siniše Malog jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne“, navodi se na početku teksta objavljenog na Peščaniku.

Autor teksta Karapandža navodi da „studentske radove čita poslednjih desetak godina, jer mu je to posao“, a da se u svojoj karijeri nikada nije suočio sa količinom prepisivanja kakva je prisutna u doktorskoj tezi gospodina Siniše Malog. Dalje se navodi da su u radu Malog prepisani delovi teksta profesora Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića pod naslovom „Novi model privatizacije u Srbiji“, koji je objavio Centar za liberalno-demokratske studije, zatim iz Vikipedije, a korišćeni su i prevodi stranih tekstova.

Profesor Begović istakao je za Danas da ne želi da komentariše ništa tim povodom, dok je Mijatović rekao da juče nije stigao da pročita tekst na Peščaniku. „Pozovite me sutra kada pročitam“, rekao je on. Treći autor koji se pominje da je „prepisan“ u radu Siniše Malog Boško Živković naveo je za naš list da su „oni (prim. aut. profesori Ekonomskog fakulteta) davno završili sa tom pričom“, ali nije želeo detaljnije da pojasni o čemu je reč. „Bio je na razmatranju kod nas. Zovite dekanat, oni će vam sve objasniti“, naglasio je Živković.

Međutim, kako Danas nezvanično saznaje, Siniša Mali je pre nekoliko godina doktorsku tezu započeo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ali je ona iz nepoznatih razloga odbijena, pa je potom titulu doktora stekao na FON-u. Naime, Komisija za ocenu doktorske disertacije Siniše Malog na Ekonomskom fakultetu odobrila je usmenu odbranu, ali očigledno taj predlog nije prošao Nastavno-naučno veće. Nekoliko profesora sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu s kojima smo juče kontaktirali nisu želeli da komentarišu zbog čega je teza Malog odbijena na tom fakultetu, uz poruke „ne želim da se petljam“, „ne možemo to telefonom“ i slično.

Dekan Fakulteta organizacionih nauka Milan Martić kaže za Danas da je doktorska disertacija Malog odbijena na Ekonomskom fakultetu, nakon čega je on prijavio rad na FON-u. On navodi da se 50 odsto tog doktorata razlikuje od onoga prijavljenog na Ekonomskom fakultetu, odnosno da je dodat deo koji se tiče organizacije.

– Naložio sam Ondreju Jaškovu, koji je bio mentor Siniši Malom, da ispita da li ima delova u njegovoj doktorskoj disertaciji koju su plagirani. On je rekao da je rad dobar i da je na osnovu tog doktorata objavljen rad u međunarodnom časopisu, naveo je Martić. Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić, s druge strane, nije juče bio dostupan za komentar do zaključenja ovog izdanja Danasa.

Autor teksta na Peščaniku, inače, pozvao je Sinišu Malog da podnese ostavku na mesto gradonačelnika Beograda, na mesto člana upravnog odbora Kliničkog centra i na mesto predsednika upravnog odbora Komercijalne banke kao i na ostale javne funkcije koje obavlja. Takođe, pozvao je i Univerzitet u Beogradu da oduzme doktorsku titulu Siniši Malom. „Ukoliko g. Mali odbije da podnese ostavku na svoje javne funkcije, pozivam Vladu Srbije, Skupštinu grada Beograda i druga nadležna tela da ga smene“, istakao je Karapandža.

U biografiji na sajtu grada Beograda piše da je Mali diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a da je kao Ron Brown stipendista magistrirao 1999. na Washington University u St. Louis-u, SAD, smer finansije. Magistrirao je i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a 2013. godine odbranio doktorsku disertaciju na FON-u. Originalnu doktorsku tezu Malog moguće je pogledati na linku eteze.bg.ac.rs.

„Vučić da bude srećan“

Autor teksta na Peščaniku naveo je da taj tekst ne predstavlja napad na Aleksandar Vučića, da nije politički motivisan i da niko nije „finansijski podržao analizu doktorske teze Siniše Malog“. „Umesto da ovaj tekst tumači kao napad, premijer Vučić treba da ga doživi kao pomoć. Iza ovog teksta stoji mnogo sati mog volonterskog rada i trebalo bi da bude srećan što ukazujem na lopovluk koji mu se dešava iza leđa“, ukazuje se u tekstu.

Tehnika analize

Raša Karapandža objašnjava da je analiza doktorskog rada Siniše Malog urađena tako što je teza najpre podeljena po stranama uz pomoć Adobe Acrobat Pro. Potom je svaka strana zasebno uploadovana na web sajtove tri različita servisa za detekciju plagijata: ithenticate.com, turnitin.com i grammarly.com. Interaktivni grafikon (objavljen na Peščaniku) kreirao je pomoću biblioteke d3js.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.