"I ja sam Danas": Žene u crnom, AŽC i Sonja Biserko održali skup podrške ispred redakcije Danasa 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Uz transparente “Solidarnost” i “I ja sam Danas” aktivistkinje i aktivisti nevladinih organizacija “Žene u crnom” i “Autonomni ženski centar” ispred redakcije našeg listu pružili su podršku Danasu zbog pretnji sa kojima se naš medij suočava. Podršku je pružila i Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Koordinatorka “Žena u crnom” Staša Zajović poručila je da je ovo napad na sve slobodomisleće ljude u Srbiji.

– Ovo je javni čin solidarnsoti sa hrabrim i odgovornim novinarima i novinarkama Danas i odbrana ne samo ljudskog dostojanstva onih koji rade u Danasu nego i svih nas, jer je ovo napad na sve nas koji smo slobodomisleći i koji različito razmišljamo od režima.

žene u crnom danas
foto: Vojin Radovanović/Danas

Mi ovim želimo da kažemo da su nam oaze ljudskosti, oaze slobode, oaze antifašizma koje neguju Danasovci za nas takođe vitalne jer ne postoji druga oaza koja izražava toliki stepen solidarnosti prema slobodomislećim i obespravljenim građanima i građankama, koji su poniženi na svim osnovama – etničkom, verskom, seksualnom, klasnom, navela je Zajović.

Danas je, kaže, možda jedini prostor u kome se govori ono što se u većinskoj Srbiji negira, a u Danasu se obeledanjuje i govori o zločinima počinjenim u našim ime.

– Tu se jasno da je ovaj režim Aleksandra Vučića iz autokratskog prešao u totalitarni jer mu istina postaje najveći neprijatelj, navodi Zajović.

Ove prenje, poručuje, ne treba shvatiti kao ugrožavanje bezbednosti nego “pokušaj terirorističkog atentata”, jer kako kaže u Srbiji jezik linča uvek prethodi samom linča, a nasilje se ne sme normalizovati.

– Jasan je stav i adresa odakle dolazi ova pretnja. To je država i njeni razni paradržavni organi i produžene ruke. A to je jasno rečeno u Skupštini ne samo od strane Nebojše Bakareca nego i od svih ostalih. Ako Aleksandar Vučić upoređuje pravo na mišljenje i izražavnje onih koji se protive fašizmu i onih koji se koriste fašističkim metodama, stavlja u istu ravan nas antifašiste i fašiste, a mi to ne dozvoljamo. Ovime žele da nas sve zastraše, odvrate i da odustanemo od ljudskoski jer živimo u jednom totalno poremećenom sistemu. Da nije ovih oaza kao što je Danas bili bismo u još mnogo goroj sitauciji. Danas daje smisao našem postojanju, kaže Zajović.

Sonja Biserko i Staša Zajović
Zajović i Biserko „I ja sam Danas“ foto: Vojin Radovanović/Danas

Sonja Biserko ističe da podršku pruža zato što je Danas jedan od poslednjih slobodnih dnevnih listova.

– Ovo što se radi u ovoj zemlji zagušivanjem svih medija i kampanji protiv njih će nastaviti i na dalje da se dešavaju. Ali ne vidim da se iko značajno pobunio u ovom društvu, izgleda niko niti išta čita u ovoj zemlji, ali mislim da je važno da se pokaže da neko ipak stoji uz Danas. Zato smo mi kao Helsinški odbor stali uz Danas i nadam se sve ovo proći bez većih posledica za sve vas, rekla je Biserko našem novinaru.

Na adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića krajem prethodne sedmice stigao je mejl u kome se zaposlenima u našoj redakciji preti “salvom metaka”. Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal započelo je postupak, reagovala su novinarska udruženja, nevladin sektor, političke stranke, međunarodni zvaničnici i ambasadori, kao i predsednik Srbije, a oglasila se i premijerka Ana Brnabić.

Zbog svega MUP je odredio da ispred redakcije našeg lista se nalazi stalno policijsko obezbeđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari