I migranti u karantinu do kraja pandemije 1Foto: Medija centar

Vladimir Cucić, republički komesar za izbeglice, izjavio je juče da u kolektivnim centrima u Srbiji trenutno smešteno oko 7.000 migranata, da je van centara veoma mali broj, ali da će uskoro svi, primenom propisane procedure, biti smešteni u centre i stavljeni u karantin do kraja pandemije.

Cucić je za Radio Beograd 1 rekao da su mere predostrožnosti, na preporuku SZO i Ministarstva zdravlja, počele da se primenjuju još krajem februara.

„Zbog prirode kolektivnog stanovanja maksimalno smo pooštrili higijenske mere i potpuno zabranili izlazak iz centara i kontakt sa lokalnim stanovništvom. U tome nam pomažu i sami migranti koji su već duže vreme u Srbiji i koji su naučili naš jezik. Svi migranti su pregledani i među njima nije zabeležen nijedan slučaj zaraze“, naglasio je Cucić.

Kako je naveo, migranti su, očekivano, teško prihvatili pooštrene mere, ali i saznanje da će, zbog pandemije, njihove želje da odu u zemlje Zapadne Evrope biti potpuno neostvarive u dužem periodu.

„Zbog toga je važna i psihološka podrška, a možda najvažnija je poruka da su trenutno najbezbedniji u centrima gde se država stara o njima“, naglasio je Cucić za Radio Beograd 1.

Beogradski centar za ljudska prava apelovao je da se za vreme vanrednog stanja poštuju ljudska i manjinska prava zajamčena Ustavom i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

„Apelujemo na nadležne državne organe da sve mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom Srbije i ratifikovanim međunarodnim ugovorima, za vreme vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije virusa SARS-CoV-2 (korona virus), budu srazmerne svrsi njihovog uvođenja, saglasne obavezujućim odredbama koje se odnose na vanredno stanje i u skladu sa načelima o zabrani diskriminacije. Pristup Vlade Republike Srbije u rešavanju pandemije COVIDA-19 mora da bude zasnovan na poštovanju ljudskih prava, a mere koje država privremeno propisuje moraju biti promišljene, srazmerne, pravno utemeljene, dostupne i razumljive svim licima na koja se odnose“, ističe se između ostalog u apelu Beogradskog centra za ljudska prava.

Iz Beogradskog centra naglašavaju da ograničeno 24-časovno kretanje lica smeštenih u centre za azil i prihvatne centre u Srbiji izvan tih centara – osim u „opravdanim slučajevima“ koje je uvedeno odlukom Vlade Republike Srbije takođe mora biti dodatno pojašnjeno i precizirano, „a osobe koje se nalaze u centrima za azil moraju na adekvatan način biti informisane o svim merama koje Vlada preduzima kako bi sprečila širenje korona virusa“.

Zbog toga Beogradski centar za ljudska prava smatra da je, između ostalog, neophodno da se primenjuje individualni pristup u procenjivanju potrebe da se licima koja traže međunarodnu zaštitu ograniči sloboda kretanja, na isti način i pod istim uslovima kao i drugim kategorijama stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari