I Negotin i Kladovo imaju “Super devojčice” 1Foto: FB Alternativni centar za devojke

U konkurenciji bezmalo 400 devojčica iz čitave Srbije koje su se prijavile na konkurs “Super devojčice”, koji realizuje Alternativni centar za devojkeiz Kruševca, jednokratnu stipendiju dobilo je 20 devojčica. Među “Super devojčicama” koje su na ovaj način dobile podršku za razvijanje talenata i veština u oblasti nauke, umetnosti i sporta su i dve devojčice iz Negotina i Kladova.

Konkurs „Super devojčice 2022“ bio je otvoren od 21. septembra do 5. oktobra 2022. godine i pristiglo je ukupno 384 prijava devojčica iz cele Srbije.

Usled velikog broja prijava, pred komisijom za ocenjivanje prijava i timom Alternativnog centra za devojke prema navodima ove NVO, nije bio nimalo lak zadatak, jer su sve prijave bile izuzetno kvalitetne i ukazivale su na veliku potrebu za podrškom.

Ograničeni resursi limitirali su konačnu rang lista dobitnica stipendija „Super devojčice 2022” na 20 dobitnica, iako tim koji stoji iza realizacije kampanje „Podrži Super devojčice” smatra da su sve devojčice koje su se prijavile na konkurs, Super devojčice i da podjednako zaslužuju stipendiju i bolje uslove, odnosno podršku za razvijanje talenata i veština u oblasti nauke, umetnosti i sporta.

Među 20 Super devojčica koje su dobile jednokratnu stipendiju su Sofija Čuperkić iz Podvrške kod Kladova koju posebno zanima biologija i Negotinka Luna Đurđina Dobrić čija su interesovanja vezana za programiranje i matematiku.

Inače, kampanja “Podrži super devojčice” inspirisana je Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11. oktobra i koji je prvi put obeležen 2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija sa idejom da se utiče na povećanje svesti javnosti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčice širom sveta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari