I ovog vikenda “Bukom protiv diktature” 1Foto: Printskrin/Tviter

I ovog vikenda 14. put zaredom u 20.05 organizovana je akcija Bukom protiv dikatture. Protestna akcija je organizovana na poziv Inicijative Ne davimo Beograd i Građanskog fronta.

Građani se u ovu akciju uključuju udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike, i time izrazili nezadovoljstvo merama u borbi protiv epidemije korona virusa i političkim odlukama vlasti.

Među gradovima koji nastavljaju ovu akciju večeras se pridružio i Niš.

Kako je preneo portal Nova.rs kada su građani Malog Zvornika juče uveče izašli na svoje balkone i prozore da bi iskazali nezadovoljstvo aktuelnim režimom, nekoliko pristalica Srpske napredne stranke, blokiralo je ulicu ispred njihovih zgrada da bi snimili ko pravi buku.

Akciji su se večeras pridružili i Učesnici protestne vožnje u Čačku među kojima je bio i lider Dveri, Boško Obradović.

Kako javlja Beta Građanski otpor Kragujevac organizovao je večeras na Đačkom trgu podršku akciji „Bukom protiv diktature“, a okupljeni su u 20.05 nekoliko minuta lupali u šerpe, zviždali i duvali u pištaljke i trube.

Među nekoliko desetina okupljenih najglasniju buku pravili su „veterani“ protesta koji su poneli svoje šerpe i pištaljke iz 90-tih godina.

Penzionerka Dragana Milutinović lupala je u poklopac koji je sa ponekom ogrebotinom „preživeo“ i proteste protiv režima Slobodana Miloševića.

„Čuvam ovaj poklopac od 90-tih od kada traje ova borba, a trajaće sve dok se ne skloni i ovaj diktator sa vlasti. Mislim da je ova borba poslednja i da je slobodarska. Tako mislim, jer očekujem da će narod da se ujedini jer – krajnje je vreme“, rekla je ona.

Stariji Kragujevčanin Bogoljub Đordjević, koji je bio „redovan“ na svim protestima na Đačkom trgu protiv aktuelne vlasti, večeras je duvao u pištaljku i nosio transparent „Predsedniče, kakvim sudom sudite, takvim će vam biti suđeno“.

Neki građani su tražili da se večeras ide i u protestnu šetnju, kao što je to bilo ranije, do uvođenja vanrednog stanja.

Aktivista Građanskog otpora Kragujevac Nebojša Veljković rekao je da neće biti šetnje jer su zabranjena okupljanja preko 50 ljudi i da ne prave probleme policiji pošto su „bili korektni godinu i nešto dana“.

Pozvao je građane da se razidju da neko ne bi bio uhapšen i da ne prave policiji „posao bez potrebe“, a neki su dovikivali da su spremni i na hapšenje.

Veljković je u obraćanju građanima rekao da smatra da je nenormalno da i dalje bude na snazi zabrana okupljanja, ako je već nastavljen izborni protest.

„Videćemo da iduće subote prijavimo skup u 20.05 i da se okupimo u većem broju“, rekao je Veljković i izrazio očekivanje da će tada da se postigne dogovor o daljim „smernicama delovanja“.

Kako je dodao, do tada će se videti koje su se stranke odlučile za bojkot izbora.

„Svi zajedno staćemo na jednu stranu, kao i do uvodjenja vanrednog stanja, i nastavićemo sve do izbora, možda i kasnije“, rekao je Veljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.