I pekmez i džem od manga: Šta sve proizvodi učenička kompanija iz Subotice? 1Foto: J. Patarčić/Danas

Karamel-zlatna smesa prošarana komadićima sitnog voća koje dodatno obogaćuje već egotičan ukus slasnog namaza, takav je pekmez od manga koji maturanti Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, smera prehrambeni tehničar, proizvode u svojoj učeničkoj kompaniji.

U želji da naprave nešto inovativno i prezasićenom tržištu ponude drugačiji proizvod, učenici Marija Rajić, Aleksa Bojanić, Natalija Strajinić, Georgina Pataki i Gabrijela Jović, došli su na ideju da proizvode pekmez i džem od manga i tako ovom voću dodele novu namenu.

“U budućnosti smo planirali da možda počnemo da pravimo sok od avokada ili japanskih jabuka, zato što smo hteli od japanskih jabuka da pravimo džem i pekmez, ali pošto su sezonsko voće, nismo mogli da ih nađemo nigde i tako smo se odlučili za mango”, započinje priču Marija, koja je generalna direktorka učeničke kompanije “MANGG”.

“Naša kompanija se zove ‘MANGG’, jer su to početna slova naših imena, što se vrlo lepo uklopilo i sa našim proizvodima, odnosno pekmezom i džemom od manga”, nadovezala se ona.

A da se mango pokazao kao odličan i vrlo zahvalan izbor, potvrdio je i direktor proizvodnje Aleksa Bojanić, objašnjavajući da su za pekmez i džem od ovog voća potrebna još samo dva sastojka.

“Proces proizvodnje je veoma jednostavan i potrebni su mango, limun i šećer. Na kilogram oljuštenog i iseckanog manga, ide pola kilograma šećera i jedan ceo i malo više od pola limuna. To se zajedno kuva oko 40 minuta, sve dok se ne zgusne, i nakon toga ga stavljamo u teglice”, otkrio je recept Aleksa, naglašavajući da izvesna razlika ipak postoji, u zavisnosti od toga da li se pravi pekmez ili džem.

“U džem se stavljaju veći komadići ploda, dok u pekmez ne. Tamo je sve usitnjeno i pekmez je maziviji od džema”, objasnio je razliku Aleksa.

I pekmez i džem od manga: Šta sve proizvodi učenička kompanija iz Subotice? 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Da bi ovaj jedinstveni proizvod čiji ukus nikoga ne ostavlja ravnodušnim dobio ovakav izgled, pobrinula se direktorka marketinga Georgina Pataki, koja je dizajnirala etiketu i osmislila plan kako da se plasira na tržište.

“Pored toga što smo prehrambeni tehničari i sve ovo je vezano za naš smer, ono što smo do sada učili je ove godine objedinjeno u predmetu preduzetništvo. To nam je dosta pomoglo i u školi nam je bilo zanimljivo, jer smo na praktičnoj nastavi sve pravili i pored toga što je ovo ozbiljna stvar, mi smo se baš dobro zabavili i bilo nam je lepo da provedemo kvalitetno vreme zajedno”, istakla je Georgina.

Uz njih, učenička kompanija ima i direktorku finansija Nataliju Strajinić, kao i direktorku za ljudske resurse Gabrijelu Jović, pa su kroz rukovođenje svako svojim sektorom, stekli dragocena znanja koja će im biti od velike koristi ukoliko se u budućnosti odluče da pokrenu sopsteni biznis.

Veliku podršku u celom procesu pružala im je i Snežana Štetić, profesorka stručnih predmeta preduzetništvo i kontrola kvaliteta u prehrambenoj industriji, koja im je ujedno i odeljenski starešina, a koja ima samo reči hvale za svoje učenike.

“Ovo su tri naše fudbalerke i jedan fudbaler. Peta učenica nije fudbalerka, ali s obzirom na to koliko obaveza imaju, sve hoće da rade. To je sport učinio od njih, da oni sve mogu da stignu i jeste da su u stisci s vremenom, ali smo se o svemu uvek lepo dogovarali i uklopili”, ponosna je Štetić.

I pekmez i džem od manga: Šta sve proizvodi učenička kompanija iz Subotice? 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Iako kaže da je možda bilo za očekivati da naprave proizvod od voća koje se uzgaja na našim predelima ili je makar karakteristično za evropsko tle, Štetić smatra da učenici nikako nisu pogrešili u izboru, jer mango ima pozitivan uticaj na zdravlje.

“Mango je zdrav, utiče na krvi pritisak, čak je i antioksidans. Kažu da utiče i na ćelije raka, onda za mršavljenje je dobar, usporava stres i napetost, ima sijaset stvari u kojima mango baš pomaže”, obrazložila je Štetić.

Oduševljenje pekmezom i džemom od manga pokazali su i svi koji su ga probali na nedavno održanom regionalnom takmičenju učeničkih kompanija regiona Vojvodine u Novom Sadu, gde su svoj proizvod predstavili učenici subotičke Hemijsko-tehnološke škole.

“To je bilo jedno lepo iskustvo za nas, pošto nikad nismo učestvovali u tako nečemu. Tamo smo upoznali nove prijatelje i baš su bili svi oduševljeni i iznenađeni ovom idejom i većina njih uopšte nikada nije ni probala mango, a kamoli džem ili pekmez od manga. Svima se baš svidelo i prolaznici koji su probali su rekli da se oni pitaju, mi bismo odneli prvo mesto”, zaključila je Gabrijela Pataki.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari