I policija traži zagađivača reke Raške 1Foto: N. Kočović

Inspektori Odseka za suzbijanje privrednog kriminala novopazarske policije uključili su se u istragu o otkrivanju preduzeća koje već četiri dana ispušta opasnu tečnost i zagađuje reku Rašku.

Nakon burne reakcije građana, koji već danima primećuju “naftne mrlje koje plutaju rekom” i osećaju oštar miris, lokalni inspektori su u utorak ujutru izvršili nadzor lokacije gde je primećeno da se iz kanalizacione cevi u Rašku uliva nepoznata tečnost.

Oni su, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u zapisniku konstatovali da je u pitanju “tečnost, koja na osnovu boje i oštrog mirisa može ukazivati na to da se radi o opasnoj materiji, nafti ili derivatima nafte”.

Zbog toga su obavestili Republičku inspekciju za zaštitu životne sredine, koja je nadležna za postupanje u ovakvim situacijama, ali i Odsek za suzbijanje privrednog kriminala Policijske uprave Novi Pazar čiji će se inspektori uključiti u istragu.

Prema nepotvrđenim informacijama, tokom dana je već kontrolisano nekoliko preduzeća koja koriste naftu i naftne derivate, ali prilikom pregleda njihovih prostorija i postrojenja nisu primećene nepravilnosti u radu ili havarije koje bi mogle dovesti do izlivanja opasnih materija u kanalizaciju, a potom u reku.

Istraga će, saznajemo, biti nastavljena i narednih dana.

Ovo je poslednji u nizu ekoloških akcidenata u Novom Pazaru, odnosno, reke Raške u poslednjih nekoliko nedelja.

Građani su na društvenim mrežama negodovali i objavljivali snimke na kojima se vidi nesavesno postupanje građana koji su bacali otpad u reku, ali i nezakonite radnje pojedinih kompanija.

Zbog svega toga, voda u reci Raški je najgoreg kvaliteta i ona se, prema rečima biologa, ne sme koristiti ni za zalivanje bašti.

Pre nekoliko dana zabeležen je i veliki pomor ribe na ušću ove reke u Ibar, kod Raške.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari