Vodeći borac za zaštitu životne sredine među američkim demokratama Al Gor kritikovao je učinak predsednika SAD Baraka Obame u suzbijanju posledica promene klime, ocenivši da Obama nije izveo nikakvu „odlučnu akciju“ kojom bi se ostvario pomak. U članku u časopisu Roling stoun bivši potpredsednik SAD rekao je da Obama nije mnogo učinio da se smanji uticaj na promenu klime, iako se od njega mnogo očekivalo.


Kako navodi agencija AP, to je zaokret u stavu Al Gora, istaknutog aktiviste za zaštitu okoline i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je toplo pozdravio dolazak Obame na vlast. Al Gor je bio Obamin savetnik za nacrt odgovarajućih zakona, odbačenih u Kongresu, kao i za nastupe na međunarodnim konferencijama o klimi.

Aktivisti za zaštitu životne okoline bili su ogorčeni na Buša zato što je odbijao da uvede obavezujuću kontrolu zagađivača koji se smatraju odgovornim za klimatske promene, uprkos tome što postoje obimni naučni dokazi koji idu u prilog tome da takve promene izaziva upotreba fosilnih goriva. Al Gor navodi da su od vremena Buša naučnici dali još uverljivije dokaze o štetnosti fosilnih goriva za globalno zagrevanje, ali da Obama nije te činjenice iskoristio da bi sproveo neke znatne promene.

U članku Gor je naveo da je poslednjih godina vladavine Džordža Buša svet „čekao na novog predsednika koji će se agresivno uhvatiti u koštac sa krizom klime“, ali da je postalo jasno da neće biti prave promene u odnosu na Bušovo vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari