I predsednik Republike na kneževom ispraćaju 1Foto Wikipedia

U porti Crkve Svetog Đorđa, Zadužbini kralja Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu, tačno iza oltara oplenačkog hrama, danas je u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, starešine Kraljevskog doma Karađorđević princa Aleksandra, članova kraljevske porodice, predstavnika Vlade i Vojske Srbije, kao i više desetina građana, sahranjen knez Aleksandar, najstariji sin kneza Pavla i kneginje Olge.

Zaupokojenu liturgiju i opelo knezu služili su episkopi šumadijski Jovan (Mladenović) i australijsko-novozelandski Irinej (Dobrijević).

– Sa knezom Aleksandrom mnogo sam razgovarao o svemu, pa i o njegovom trnovitom putu kojim idu svi naši Karađorđevići, kao i svi koji hoće da pobožno žive. Knez je imao veliku veru u Boga, veliko srce i veliku ljubav prema svakom čoveku, bez obzira na veru i rasu. Kao pilot voleo je nebeske visine, gde je, imam utisak, tražio Boga. Danas se spustio i smirio u voljenoj Šumadiji pored roditelja i predaka – poručio je vladika Jovan u besedi na opelu knezu Aleksandru, koji je ispred titule uvek stavljao da je Šumadinac i pilot.

U grobnicu u crkvenoj porti kovčeg sa kneževim posmrtnim ostacima prekriven državnom zastavom, koji su iz crkve izneli piloti iz 98. Vazduhoplovne brigade iz Lađevca, spustili su muškarci u narodnih nošnjama iz Šumadije sa crnim florom. Od kneza se u ime porodice oprostio njegov najmlađi sin Dušan Heraklitovim stihovima koje je knez često govorio na sahranama prijateljima.

Sahranu kneza Aleksandra prenosio je RTS.

Podrška Predsedništva i Vlade Srbije

Šef kabineta kneza Aleksandra Srđan Stanišić izjavio je za Danas da su kneževu sahranu organizovali njegov kabinet i Zadužbina kralja Petra Prvog, uz podršku Predsedništva i Vlade Srbije koji su pomogli da se posmrtni ostaci prvog sina kneza Pavla prenesu iz Pariza na Oplenac. Knez Aleksandar preminuo je 12. maja u prestonici Francuske u 92. godini, a u otadžbinu je prenet 18. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari