IFJ i EFJ: Optužnica protiv Asanža ugrožava slobodu medija 1Asanž Foto: Beta/AP/Frank Augstein

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su odluku američke vlade da krivično goni suosnivača “Vikiliksa“ Džulijana Asanža, prema Zakonu o špijunaži.

IFJ i EFJ smatraju da bi američka optužnica kriminalizovala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrebiti za krivično gonjenje novinara zbog njihovog otkrivanja informacija od javnog interesa.

Američko Ministarstvo pravde je 23. maja saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Asanža, zbog njegove povezanosti sa curenjem 750 hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata u 2010. godini.

Sledeći tu logiku, kako se navodi u saopštenju IFJ i EFJ, svako ko objavljuje informacije koje američka vlada smatra poverljivim, može biti procesuiran za špijunažu.

IFJ i EFJ pridružuju se Norveškom sindikatu novinara u osuđivanju ovog pokušaja da se ograniči sloboda i mogućnost medija da moćne igrače učine odgovornim za svoje postupke.

U saopštenju se podseća da je pre nekoliko nedelja, Izvršni odbor IFJ-a podržao i australijsko udruženje u stavu da se Asanž ne izruči Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari