Ignjatović (AŽC): Ništa nije stalo 3. maja, sve reči koje su nas dovde dovele nastavljene su sa istih mesta 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Koalicija prEUgovor predstavila je danas novi izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i obeležila deset godina rada.

Šef misije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da je važno naglasiti da se reforme sprovode za dobrobit građana.

„Ovo je specifična faza kada je u pitanju posvećivanje procesu proširenja Evropske unije, a posebna pažnja je usmerena na države kandidate i ovo je vreme kada treba delovati, preuzeti važne korake i kada Srbije treba da ubrza integracije, a mi smo tu da joj pomognemo“, rekao je Žiofre.

Tema koja je u Srbiji posebno aktuelna poslednjih dana, nakon nemilih događaja 3. maja, je i sprečavanje nasilja, a Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra istakla je propuste koje su oni uvideli, a odnose se na sprovođenja mera u toj oblasti.

Ona je istakla da se radne grupe i koordinaciona tela kasno konstituišu i ne rade pravovremeno.

„Sredniom marta održana je prva sednica Saveta za suzbijanje nasilja u porodici u novom sazivu, a do tada je već ubujeno devet žena“, ukazala je Ignjatović.

Prema njenim rečima, nisu realizovane, a ne zna se kada će biti, aktivnostri iz akcionog plana za poglavlje 24, a već treću godinu nije usvojen nacionalni plan za strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženam i nasilja u porodici.

„U tim okolnostima reći da sistem nije zakazao je besramno. Ništa nije stalo tog 3. maja, a sve reči koje su nas dovde dovele nastavljene su sa istih mesta“, kazala je Ignjatović, dok su članice Autonomnog ženskog centra držale transparent na kome je pisalo „Tražimo odgovore“, pozivajući i na odgovore o postupanju institucija u slučaju ubistva žene u Pirotu.

Član Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek govorio je o problemima u procesu izrade Zakona o unutrašnjim poslovima, ističući dugotrajan proces pregovora sa radnim grupama, a ukazao je da i da je upitno zašto još nije izabran novi direktor policije.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija istakao je i jedan pozitivan korak.

„Reč je o javnim nabavkama, gde je konačno ukinut jedan štetan zakon, odnosno poslat je u Skupštini i trebalo bi da bude stavljen van snage. To nam pokazuje da Vlada može da ispuni preporuke koje dobija od EU, ali se ne ističe da je to samo zato moralo da se uradi, već da je bilo i propusta“, kazao je Nenadić.

Ministarka za EU integracije Tanja Miščević rekla je da je osnovni cilj i zadatak dijalog i da proces reformi bude transparentan i inkluzivan.

„Ne mogu da se složim kada on koji pišu izveštaj kažu da neće da učestvuju u radu vladinih tela zato što im ne veruju. Od toga nema dalje, to nije dobra polazna ocena“, kazala je Miščević.

Istakla je da je važno razgovarati o svemu i videti kakvo je činjenično stanje, dodavši da celom procesu mora da se pristupi „sa više energije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari