Igor Jurić negira tvrdnje gradonačelnice Niša da je porodici otete devojčice ponuđen uslovan stan 1Igor Jurić Foto: BETA/Dragan Gojić

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić je negirao za Danas tvrdnje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da je socijalno i stambeno ugroženoj porodici Karimanović, čiju je ćerku pre dve godine oteo i seksualno zlostavljao Ninoslav Jovanović, Grad ponudio na korišćenje uslovan i besplatan stan, a da ta porodica „nijednom nije došla do nje“.

– Dve godine je prošlo otkad je cela zemlja strepela za tragičnu sudbinu ove otete i seksualno zlostavljane devojčice, a gradonačelnica Niša se sada „setila“ da rešava stambeni problem njene porodice, i to kada sam izašao u javnost. Ona je jasno pokazala da je neetična, neempatična i netolerantna i da ne zaslužuje da vodi grad Niš. Jako mi je žao što je na čelu tog grada neko ko nema nimalo razumevanja za teške probleme ove devojčice i njene porodice. Ovo nije nikakva politička ocena, niti ima veze sa strankom kojoj gospođa pripada, jer znam mnoge gradonačelnike iz SNS-a koji su potpuno drugačiji – kaže Jurić za Danas.

Sotirovski je prethodno negirala Jurićeve tvrdnje da je gradski stan koji je ponuđen Karimanovićima neuslovan i pozvala tu porodicu da dođe do nje kako bi pronašli rešenje.

Ona je kazala da je Karimanovićima „ponuđeno“ da zakup tog stana od svega 7.000 dinara plati Grad, najverovatnije Centar za socijalni rad.

Gradska stambena agencija, koja je formalni vlasnik stana, takođe, je saopštila isto, ocenjujući da Jurić svojim izjavama „zloupotrebljava ovu porodicu za političko razračunavanje“.

– Veoma su me uvredile tvrdnje o mojoj „zloupotrebi“ ove teško traumatizovane devojčice i njene porodice. A upravo gradonačelnica Niša to radi. Ove tvrdnje GSA nisu njihove, već njene, jer me je u našoj, na momente prilično neprijatnoj viber prepisci optužila za „politički napad“ u kojem navodno koristim nesreću ove porodice. Ona se pritom koristi i lažima, jer nije tačno da je Karimanovićima ponuđeno da im iko plaća zakup ponuđenog stana, niti je tačno da nisu tražili prijem kod nje. Jesu, ali ih nije primila- kaže Jurić.

On ponavlja da je ovaj gradski stan neuslovan jer je u potkrovlju na petom spratu, bez grejanja, sa krovom koji prokišnjava, a da vrata jedne sobe izlaze na požarno stepenište sa spoljne strane zgrade.

– Da li iko može da zamisli da devojčica koja je preživela otmicu i seksualno zlostavljanje spava u takvoj sobi, a da se ne budi iz straha da će joj neko ući u stan? Zašto taj, toliko uslovni stan gradonačelnica nije ponudila nekom od svojih bližnjih, umesto Karimanovićima – pita Jurić.

Porodici Karimanović je, inače, ponuđen ovakav stan nakon što je odbijena na nedavnom gradskom konkursu za prodaju i davanje u zakup novih gradskih „socijalnih stanova“, u Ulici Majakovskog, jer „ne ispunjava uslove“, odnosno nema dovoljan stalni prihod, a već stanuje u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima devojčicine majke.

Jurić je kazao da je Sotirovski u martu ove godine, u razgovoru sa njim, obećala da će Karimanovići dobiti u zakup neki od tih stanova.

Ova tročlana porodica, inače, stanuje roditeljskoj kući od 34 kvadrata, od kojih koristi svega 16.

Živi od socijalne pomoći od 14.000 dinara i povremene zarade devojčicinog oca.

Njihova zlostavljana ćerka se oseća malo bolje, ali „sedi sama“, ima teške snove i strah da je neko prati, zbog čega je i danas vode u školu, kazali  su oni za naš list.

Jovanović, koga deo medija naziva „Malčanskim berberinom“, oteo je devojčicu 20. decembra 2019, u niškom naselju Brzo Brod, na putu do škole, a potom je zlostavljao deset dana.

Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora u januaru ove godine, a presuda protiv njega je prva u Srbiji kojom je izrečena takva kazna, inače propisana Tijaninim zakonom, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari