Niška Gradska stambena agencija: Igor Jurić je krajnje nekorektan i zalaganje našeg grada izvrgava ruglu 1Foto: Gradska stambena agencija Niš

Niška Gradska stambena agencija (GSA) negirala je danas tvrdnje Igora Jurića, predsednika Centra za nestalu i zlostavljanu decu, o nedopustivom nerazumevanju ovog Grada prema stambenom problemu socijalno ugroženje porodice devojčice (13), koju je pre dve godine oteo i zlostavljao Ninoslav Jovanović iz Malče, koji je zbog toga osuđen na doživotni zatvor.

Niška GSA je ocenila da ovakve tvrdnje predstavljaju „zloupotrebu ove porodice za političko razračunavanje“.

Jurić je juče za Danas kazao da je porodica zlostavljane devojčice, koja živi u izuzetno teškim stambenim i drugim uslovima, odbijena na nedavnom gradskom konkursu za prodaju ili davanje u zakup novoizgrađenih “socijalnih stanova”, u Ulici Majakovskog jer “ne ispunjava uslove”.

On je rekao da je gradonačelnica Dragana Sotirovski prethodno u razgovoru sa njim obećala da će porodica Karimanović dobiti u zakup neki od tih stanova, a da su u Gradskoj upravi tvrdili da je “sve u redu” sa dokumentacijom koju je porodica dostavila na konkurs.

Dodao je da je Grad nakon toga ponudio Karimanovićima stari i neuslovan socijalni stan u potkrovlju, koji nema grejanje, ima krov koji prokišnjava, a pritom vrata jedne sobe izlaze na požarno stepenište sa spoljne strane, što je krajnje problematično za duboko traumatizovanu devojčicu.

Niška Gradska stambena agencija: Igor Jurić je krajnje nekorektan i zalaganje našeg grada izvrgava ruglu 2
Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

„Pokušaj gospodina Igora Jurića da zalaganje Grada za rešavanje stambenog pitanja porodice Karimanović izvrne ruglu je krajnje nekorektan. Zloupotreba porodice Karimanović za političko razračunavanje loša je namera pojedinca, koji zna da javno preduzeće Gradska stambena agencija Niš ne može nikome dodeliti stan u zakup bez poštovanja propisane zakonske procedure“, navodi GSA u saopštenju dostavljenom Danasu.

Niška GSA još navodi da je porodici Karimanović ponuđen u zakup „uslovan dvosobni stan od 57 metara kvadratnih“, koji je u vlasništvu ovog javnog preduzeća.

GSA kaže da je Karimanoviće obavestila o tome da će ona kao svoju obavezu „izvršiti sve neophodne radove u okviru investicionog održavanja, kako bi stan ispunjavao sve uslove za njihov udoban život“.

Ona ne negira da u stanu nema grejanja, ali navodi da je njegov prethodni zakupac ponudio da Karimanovićima „ostavi na poklon grejna tela koja je sam kupio“.

Potvrđuje i Jurićevu izjavu da mesečna zakupnina iznosi 70 evra, ali naglašava da je ona značajno manja od tržišne vrednosti na ovoj lokaciji. Njegovo upozorenje o spoljnjem požarnom stepeništu koje „ulazi“ u sobu nije komentarisala.

U saopštenju GSA se, takođe, potvrđuje da Karimanovići na gradskom konkursu nisu dobili takozvani socijalni stan, za koji je konkurisala devojčicina majka, jer nisu ispunili uslove konkursa. Konkursna prijava A. Karimanović zbog toga „nije bodovana“.

„Jedan od uslova, u tački VII Konkursa, je da „iznos zakupnine ne sme da prelazi 40 odsto primanja podnosioca prijave na konkurs, odnosno ukupnih prihoda podnosioca prijave i članova njegovog porodičnog domaćinstva”. Porodica Karimanović ovaj uslov ne ispunjava zbog neodgovarajućih (nedovoljnih) primanja, jer supružnici Karimanović nisu zaposleni, a suprug gospođe Karimanović prima socijalnu pomoć“, navodi se u saopštenju.

Niška GSA dodaje da, čak i da je porodica ispunila uslov u pogledu visine prihoda, ne bi mogla da ostvari prioritetno mesto na rang listi jer živi u zajedničkom domaćinstvu sa roditeljima.

Za takav stambeni status se po Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada dodeljuje manji broj bodova, nego za podstanarski, navodi ona.

Devojčin otac, R. Karimanović, prethodno je kazao za Danas da oni nemaju svoj krov nad glavom, već žive u kući roditelja njegove supruge, koja ima 34 kvadratnih metara.

Njegova tročlana porodica koristi svega 16 kvadrata. Krov na kući prokišnjava. Žive od socijalne pomoći od 14.000 dinara mesečno i onoga što on zaradi na građevini.

Njihova ćerka se oseća malo bolje, ali najčešće sedi sama, sanja teške snove, ima strahove da je neko prati i oni je vode u školu, rekao je on.

 

Prva kazna doživotnog zatvora u Srbiji

Ninoslav Jovanović, koga deo medija naziva „Malčanski berberin“, oteo je devojčicu 20. decembra 2019. godine u Nišu na putu do škole, a potom je zlostavljao deset dana. Devojčica je pronađena u vikendici u niškom selu Pasjača, a Jovanović je uhapšen 5. januara 2020. na groblju u Malči, nakon opsežne policijske, vojne i građanske potere, koja je trajala 17 dana. Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora u januaru ove godine, a presuda protiv njega je prva u Srbiji kojom je izrečena ovakva kazna, inače propisana Tijaninim zakonom, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari